Egy kellemes meglepetés a részvénypiacon

Elemzések2019. aug 5.Növekedés.hu

Jó lett a Mol negyedéve, erről beszélt Kuti Ákos, az MKB elemzője, egyúttal a Danube Capital vezérigazgató helyettese a Trend FM Prémium kategória műsorában.

A vártnál kedvezőbb negyedéves eredményről számolt be a Mol, 182 milliárd forint lett az EBITDA érték, 10 milliárddal több, mint a várakozás. Kedvező, hogy a vezetékszennyezés nem okozott gondot, hisz a készletekből tudtak a finomítókba küldeni nyersolajat, amíg elhárult a probléma. A finomítói rés tágult a negyedévben, ez kifejezetten jól jött a cégnek.

A Mol esetében lényeges a váltás a piaci igények szerint: például korábban több dízelt állítottak elő a finomítók, de váltottak a benzin felé a piaci trendeknek megfelelően. Emellett készülnek az elektromos autózásra, a benzinkutakat élményközponttá alakítják, pláne, hogy a töltés hosszabb idő lesz, szemben a mostani rövid tankolással. Így az egyéb áruk, élelmiszerek jelentősége nő, ez már a bevételek 20 százalékát adja, ráadásul nagyobb árrés mellett.

Felmerült a kérdés, hogy mi lenne jó az INA esetében, miután a horvát kormány tanácsadót kért fel a cég visszavásárlására. Az elemző szerint a Molnak az is jó, ha eladja INA-részesedését, befekteti a pénzt, és próbálja növelni a nagyobb profitrátájú vegyipari termékek gyártását, és természetesen az is, ha megmarad a részesedése.

Ami az olajkitermelést illeti, a Mol korábbi mezők egy része kimerül, így újabbakat kell vásárolni. A kérdés az, hogy ez hol történjen, miután a korábban preferált Közel-Kelet kockázatosabbá vált. A cég most Norvégiára koncentrál, és a csökkenő olajár javítja a helyzetet, mivel olcsóbb olajár mellett értelemszerűen könnyebb vásárolni, ráadásul és a finanszírozás kedvező a rendkívül alacsony kamatok miatt.

A műsorvezető kérdésére, hogy miért stagnál az árfolyam most már hosszabb távon, az elemző elmondta, hogy a Mol számai elég jól kalkulálhatók, stabilak. Napi 111 ezer hordó a cég kitermelése, ennek fele kőolaj, a finomítás viszont napi 400 ezer hordó. Így csak kis hányad a saját olaj a feldolgozott mennyiségen belül, nagy az import hányada, így nagy az árfüggés, emellett a Brent-Ural különbség is lényeges (az Ural gyengébb minőség, de jól jön az ebből adódó árelőny). Az üzletmenet, az eredmény stabil, kiszámítható, ezt látjuk most a részvényárfolyamban is.