2020 akár hitelezési csúcsév is lehet az Erste szerint

Elemzések2019. aug. 5.Harsányi Péter

  • Dinamikusan bővültek az Erste Bank lakossági és vállalati hitelei az első félév során. A lakossági hitelek későbbi bővülését segíti a Babaváró hitelek iránti erős érdeklődés.
  • A babaváró hitelekre az első hónapban 25 milliárd forintnyi kérelem érkezett be, amiből 15 milliárd forint értékben folyósítottak eddig hitelt. Az igénylések 40 százalékát Budapesten nyújtották be.
  • 22,3 százalékkal 28,2 milliárd forintra nőtt a magyarországi Erste bank adózás előtti eredménye az idei első félévben, miközben a sajáttőke-arányos megtérülés elérte a 14 százalékot.
  • A növekvő hitelállomány nem okozta a hitelportfólió romlását, a nem-teljesítő hitelállomány ráta 3 százalék alá csökkent.

Jövőre is nagy lehet a hitelfelvételi kedv

A növekedés.hu kérdésére Harmati László, lakossági területért felelős vezérigazgató helyettes kifejtette, hogy 2020 akár hitelezési csúcsév is lehet, azaz jövőre is kiugró mértékben növekedhet a hitelezés, amit nagyban támogat a Babaváró hitel iránti fokozott érdeklődés. Kedvező esetben a jelzáloghitelek 10 százalékot, míg a fogyasztási hitelek 15 százalékot meghaladó mértékben bővülhetnek jövőre.

Jelasity Radován elnök-vezérigazgató hozzátette, hogy Magyarországon a visegrádi országokhoz képest nagyon alacsony a lakossági hitelállomány, ezért az Erste Bank komoly lehetőséget lát a hazai hitelezés felfuttatásában.

Nagyon erős félévet zárt az Erste

A működési bevételek bő 12 százalékkal 72,2 milliárd forintra emelkedtek az első félévben éves összevetésben, miközben a működési kiadások 4,5 százalékkal mérséklődtek. Ennek hatására a működési eredmény és az adózás utáni eredmény 20 százalékot meghaladó mértékben bővült, előbbi 36,9, utóbbi 28,2 milliárd forintra emelkedett. A költség/bevétel ráta a szigorú költséggazdálkodás miatt 58,3 százalékról 53,9 százalékra esett.

Jelasity Radován elmondta, hogy későbbiekben az Erste Bank piaci részesedése és bevételei tovább emelkedhetnek Magyarországon, aminek nyomán idővel megszerezheti az Erste Bank a második pozíciót a magyar piacon, ez pedig a költség/bevétel ráta további süllyedését eredményezheti.

A sajáttőke arányos eredmény (ROE) 14 százalékra nőtt az első félévben az előző időszaki 13,6 százalékról.

A hitelállomány bővülésének következtében 67,2 százalékról 69,0 százalékra emelkedett a hitel/betét ráta. Betét oldalról emellett komoly kihívást támaszt a Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz).

A MÁP Plusz állománynövekedésének harmada származhatott ugyanis bankbetétekből, amely szintén felfelé segítette a hitel/betét rátát, melynek szintje ugyanakkor még közel sem tekinthető magasnak.

Dinamikusan bővül a hitelezés

Az ügyfélhitelek állománya 13 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, ezen belül a lakossági területen az új hitelek értéke 9 százalékkal, a vállalati hitelállomány pedig csaknem a negyedével bővült.

Intenzív volt a növekedés a vállalati üzletágban is, a tavalyi év azonos időszakához képest a teljesítő hitelállomány 23 százalékkal bővült és elérte a 649 milliárd forintot.

Nagyon hasít a kkv szegmens

A kis- és középvállalkozásoknál az új kihelyezések volumene 30 százalékkal haladta meg a korábbi azonos időszak teljesítményét. Ennek köszönhetően a kis- és középvállalkozói hitelállomány is átlagon felül, 27 százalékkal növekedett, és már több mint a duplája a három évvel ezelőttinek.

Egészségesebb hitelportfólió

A hitelállomány rendkívül gyors növekedését nem követte azonban a hitelportfólió romlása, sőt, a nem-teljesítő hitelállomány (NPL) ráta 4,3 százalékról 2,9 százalékra mérséklődött.

Külön érdemes kiemelni a vállalati szegmenst, amin belül a nem teljesítő hitelek állománya nem éri el az 1 százalékot sem.

Folyamatosan nő a mobilfizetések száma

A mobilfizetések száma számottevően növekedett az elmúlt időszakban, jelenleg 45 ezer eszközön használják már az Erste valamely megoldását (ApplePay – 29 ezer eszköz, Android NFC – 16 ezer eszköz).