Gyújtogatás a Tesla berlini gyáránál - több napig szünetel a termelés

Elemzések2024. márc. 6.F. P.

Kedd reggel felgyújtották az áramhálózat egy tartóoszlopát, amely a Tesla Berlin melletti gyárát látja el. A kár kiküszöbölése több napig tart, a termelés áll, a részvények esnek.

Környezetvédők már többször tiltakoztak a Tesla berlini gyárának fejlesztése, bővítése ellen, de ilyen bűnycselekményre eddig nem került sor. A súlyos károkozásért egy szélsőbaloldali szervezet, a Volcano Group vállalata a felelősséget egy levélben, de a levél eredetiségét még vizsgálják a hatóságok a Yahoo Finance szerint, és természetesen azt sem lehet még tudni, hogy az elkövetők ténylegesen ők voltak-e, ezt csak a nyomozás után lehet megállapítani.

Terrorcselekmény 

Elon Musk az X-en kirohant, mondván, hogy környezetvédelmi szempontból

meglehetősen értelmetlen dolog az elektromos autók gyártását akadályozni,

de ami ennél is lényegesebb, hogy ilyen bűncselekménynek igen súlyos következménye szokott lenni, mivel az nem csak üzem, hanem a teljes elektromos rendszer elleni támadás, akár terrorizmusnak is minősülhet, így az elkövetők ezzel a lépéssel már komoly börtönbüntetésre is számíthatnak.

Gátolnák a bővítést

A környzetevédők már a gyár építésekor is tiltakoztak, sőt, kisebb gyújtogatásokra is sor került, most viszont a gyár tervezett bővítése előtt bedurvultak: a leendő építési területen lévő fás területen faházakat építettek.

A Tesla tervei szerint 500 ezerről 1 millió autóra növelné a termelést, az akkumulátorgyártási kapacitást pedig 100 gigawattra emelné.

Árfolyamhatás

A Tesla árfolyama 4 százalékkal esett kedden, de nem múlta alul a február eleji mélypontot, így a hatás még nem jelentős. Néhány napos kiesés önmagában nem renget meg egy gyárat, pláne, hogy akár kártérítésre is jogosult lehet a cég, illetve elvárhatja, hogy a hatóságok a jövőben garantálják az infrastruktúra biztonságát, pláne egy fejlett országban.