Harc a tehetségekért: ezek az országok a legvonzóbbak

Elemzések2019. feb. 13.Növekedés.hu

Mennyire képesek az egyes országok magukhoz csábítani, megtartani és képezni a hazai és külföldi humántőkét? Ez a kérdés a legértékesebb erőforrásért, az emberért vívott verseny során alapvetően határozza meg a versenyképességet és a jövőbeli növekedési lehetőséget.

Az IMD World Competitiveness Center egy érdekes felmérésben azt számszerűsítette, hogy a világ 63 országa és az ott működő vállalati szektor mennyire képes vonzóvá tenni saját magát a tehetséges munkavállalók számára. Olyan szempontok szerepeltek az összegzésben, mint az adott ország bérszínvonala, oktatási rendszere, továbbképzési lehetőségei, életminősége, megélhetési költségei és adórendszere.

Ezen szempontok alapján a tehetség és a humántőke számára a világ legvonzóbb országa Svájc, majd következik Dánia, Norvégia és Ausztria. Az első tízben Kanada mellett csakis nyugat-európai országok szerepelnek, majd a 12. helyen következik az USA, a 19. pozícióban Izrael, míg a 20. helyen Új-Zéland.

Magyarország az összevetésben a 63 vizsgált ország közül a 49. legvonzóbb hely a humántőke számára, amely pozícióval Szlovákiát és Romániát előzzük, Csehországot és Lengyelországot pedig követjük.
Egyik évről a másikra viszonylag jelentős változásokat jelez a felmérés, Magyarország 2017-hez képest például öt helyezést javított, de Szlovákia például 13 pozíciót, Írország 7, Belgium pedig 8 helyet rontott, miközben Ukrajna 11, Szlovénia pedig 7 helyezést jött fel.

A teljes cikk a Pénzügyi Szemle Online oldalán, ITT olvasható.