Harc a tehetségekért: ezek az országok a legvonzóbbak

Elemzések2019. feb 13.Növekedés.hu

Mennyire képesek az egyes országok magukhoz csábítani, megtartani és képezni a hazai és külföldi humántőkét? Ez a kérdés a legértékesebb erőforrásért, az emberért vívott verseny során alapvetően határozza meg a versenyképességet és a jövőbeli növekedési lehetőséget.

Az IMD World Competitiveness Center egy érdekes felmérésben azt számszerűsítette, hogy a világ 63 országa és az ott működő vállalati szektor mennyire képes vonzóvá tenni saját magát a tehetséges munkavállalók számára. Olyan szempontok szerepeltek az összegzésben, mint az adott ország bérszínvonala, oktatási rendszere, továbbképzési lehetőségei, életminősége, megélhetési költségei és adórendszere.

Ezen szempontok alapján a tehetség és a humántőke számára a világ legvonzóbb országa Svájc, majd következik Dánia, Norvégia és Ausztria. Az első tízben Kanada mellett csakis nyugat-európai országok szerepelnek, majd a 12. helyen következik az USA, a 19. pozícióban Izrael, míg a 20. helyen Új-Zéland.

Magyarország az összevetésben a 63 vizsgált ország közül a 49. legvonzóbb hely a humántőke számára, amely pozícióval Szlovákiát és Romániát előzzük, Csehországot és Lengyelországot pedig követjük.
Egyik évről a másikra viszonylag jelentős változásokat jelez a felmérés, Magyarország 2017-hez képest például öt helyezést javított, de Szlovákia például 13 pozíciót, Írország 7, Belgium pedig 8 helyet rontott, miközben Ukrajna 11, Szlovénia pedig 7 helyezést jött fel.

A teljes cikk a Pénzügyi Szemle Online oldalán, ITT olvasható. 

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.