1,2 millió autóst mentett meg a hatvan perces szabály

Hírek2019. feb 13.Növekedés.hu

Az előző évinél 6 százalékkal több, bruttó 315 milliárd forint útdíj folyt be tavaly a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-hez (NÚSZ), ami újabb bevételi rekordot jelent. Sikeres volt a hatvanperces szabály bevezetése is, az autósok 1,2 millió esetben pótolták az e-matricát azután, hogy – akár tévedésből – felhajtottak egy fizetős útra – mondta a Növekedés.hu-nak Bartal Tamás, a társaság vezérigazgatója.

Az elmúlt öt és fél évben közel 1500 milliárd forintot hozott a költségvetésnek az elektronikus útdíjszedés, amelyet az úthálózat fejlesztésére fordíthat az ország. Árbevételét tekintve a NÚSZ bekerült az első öt közé az állami cégek körében.

A tavalyi, 315 milliárd forintos  rekordbevételt elsősorban a forgalom-növekedéssel magyarázta

a társaság sajtótájékoztatóján Bartal Tamás. A tavaly októberi díjemelés – mely révén például a heti matrica ára D1 kategóriában 3500 forintra nőtt – 1,2 milliárd forint plusz bevételt jelentett. A növekvő bevétel összhangban van a gazdaság erősödésével, illetve azzal, hogy folyamatosan bővül az úthálózat és egyre mobilisabb a társadalom.

Ami a döntően a személyautókra vásárolt e-matricát illeti, 2018-ban 14,5 millió darab eladásából bruttó 81 milliárd forint bevétele származott az útdíjszolgáltatónak. Ez az összeg nyolc százalékkal volt magasabb az előző évinél.

Alapvetően minden matricatípusból több fogyott, de a heti (10 napos) jogosultság volt a legnépszerűbb,

az összes eladott matrica kétharmadát tette ki. A növekedés tekintetében viszont az éves országos matricáé az elsőség, tavaly 10 százalékkal többet adtak el belőle, mint egy évvel korábban. A megyei matricák is népszerűek (éves szinten 8 százalékos volt a növekedés), a legtöbb, 1,76 millió darab Pest megyében kelt el. A NÚSZ számításai szerint

több tízezren több milliárd forintot takarítottak meg azzal, hogy a Budapest-Balaton viszonylatban 2-3 megyei matricát vettek más típus helyett.

Miután hazánk fekvése folytán tranzitországnak számít, nem csoda, hogy a matricák 53 százalékát külföldiek – elsősorban románok, németek, osztrákok és szlovákok – vették. Még mindig leginkább a benzinkutakon vásárolják a matricákat az autósok, bár a digitális elektronikus értékesítési csatornák is egyre kedveltebbek. A NÚSZ viszonteladói értékesítik a matricák 98 százalékát.

A 3,5 tonna feletti tehergépjárművek úthasználatából bruttó 234 milliárd forint bevétel folyt be tavaly az e-útdíjrendszer keretében. Ennek 52 százalékát külföldiek fizették, ezen belül 40 százalékban román, 13 százalékban lengyel, 9 százalékban pedig bolgár kamionok használták a fizetős utakat.

Az összes útdíjbevétel mintegy 20 százaléka származik a román felségjelzésű járművektől.

A legnépszerűbb és a legtöbb bevételt adó útvonalak egyébként a következők voltak: M1, M0, M15, M5, M43, M31, M7, M30, M3 és M86.

A NÚSZ idei tervei között szerepel az ellenőrzések fokozása, hiszen különösen a külföldiek szeretnek bliccelni a magyar fizetős utakon. Tavaly 7 milliárd forint folyt be a bírságokból, az e-útdíjak és az e-matricák esetében a pótdíjak mintegy 70 illetve 36 százalékát a külföldiek fizették – tette hozzá a vezérigazgató. Ugyanakkor a NÚSZ-nak nem célja a mindenáron való büntetés, amit a tavaly bevezetett hatvan perces szabály sikere is bizonyít. – Ennek lényege, ha egy autós úgy hajt fel a fizetős útra, hogy valamilyen okból elmulasztott matricát venni, akkor egy órája van a pótlásra. Tavaly az autósok 1,2 millió esetben éltek ezzel a lehetőséggel – nyilatkozta portálunknak Bartal Tamás.

Az ügyfélszolgálat a másik terület, ahol további fejlesztésre készül a társaság. Tavaly több mint 400 ezer magyar nyelvű és 14 ezer idegen nyelvű megkeresést kezeltek, vagyis napi 1100 ügyfélkapcsolattal lehetett számolni. Ez óriási leterheltséget jelent, különösen az e-matricás ügyfélszolgálat munkatársai számára. Mint a vezérigazgatótól megtudtuk, a legtöbben a pótdíjak, a részletfizetési lehetőségek kapcsán érdeklődnek. De

meglepően sokan azért keresik az ügyfélszolgálatot, mert elfelejtették, hogy váltottak-e matricát,

nem tudják, hogy érvényes-e még, vagy melyik kocsira vették meg. Bár elvileg meg kellene őrizni az sms-t, vagy a bizonylatot a matricavásárlásról, a gyakorlat azt mutatja, hogy sokan törlik az üzenetet, vagy kidobják a papírokat. Többek között ezért is érdemes regisztrálni az ingyenes Ematrica.nemzetiutdij.hu weboldalon, mett az autós ott bármikor megtalálhatja a matricája adatait.

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.