Hatalmas a különbség a fenyőfák árai között

Elemzések2022. dec. 19.Dajkó Ferenc Dániel

Jelentősen, akár több ezer forinttal is magasabb lett a fenyőfák méterára az egy évvel ezelőttihez képest. A nagy boltláncok idén is akciókkal készülnek, de nem minden esetben járunk jobban a bolti fákkal, mintha az útszéli árusoktól vennénk meg. Jelentős lehet azonban a különbség a vidéki és a fővárosi árak között. Utánajártunk mennyibe kerül a fenyőfa az országban, több fővárosi és vidéki árust is megkérdeztünk az árakról.

Karácsony közeledtével szinte minden háztartásban felmerül a kérdés, hogy milyen fenyő díszítse az otthonunkat az ünnepek alatt. Ilyenkor választhatunk konténeres, mű-, vagy vágott fenyőt is. A műfenyők annyiból praktikusak, hogy többször használatosak, óriási hátrányuk azonban, hogy rendkívül környezetszennyezőek. Maga a gyártási folyamat is energiaigényes, nem beszélve arról, hogy miután elhasználódik a fa, káros műanyaghulladék lesz belőle.

Jóval környezetkímélőbb megoldás a vágottfenyő, ez azonban minden decemberben kiadást jelent a családoknak. Utána jártunk mennyibe kerülnek most a fenyők.

Itthon alapvetően három típusú fenyőből lehet válogatni, nordmann (kaukázusi jegenyefenyő), luc és ezüstfenyő közül. Az utóbbi időben a lucfenyő népszerűsége háttérbe szorult, mivel viszonylag hamar hullatja el az egyébként szúrós tűleveleit. Előnyeként a rendkívül kellemes fenyő illatát szokták emlegetni.

Importra szorulunk nordmann fenyőből

A karácsonyfák egy jelentős része belföldről származik, de a nordmann fenyők esetében olyan gyorsan nőtt meg a kereslet, hogy a belföldi termelés nem tudta lekövetni, így importra szorul az ország. A nordmann fenyőket a hazai termelők mellett jellemzően Dániából hozzák be az országba.

A belföldi termelés nagyrésze Somogy, Vas és Zala megyékből származik, de jelentősebb termőterületek találhatóak Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében is. Érdekesség, hogy exportra is termelnek itthon fenyőt, amit jellemzően a környező országokba értékesítenek.

Az importból fakadóan a nordmann fenyők ára jelentősebben drágult a többi fenyőtípushoz képest az árfolyamveszteség következtében, a tavalyi évhez viszonyítva.

A termelői árak is emelkedtek

A termelői árak valamelyest itthon is emelkedtek az elmúlt egy év alatt, a növekmény azonban többnyire nem haladja meg a 10 százalékot.

A fák termelői darabára jelenleg a luc és az ezüstfenyők, illetve feketefenyők esetében 1000 – 3500 forint között mozog mérettől és minőségtől függően, a nordmann fenyőé azonban 5000 forint fölé is kúszhat.

Nagy boltláncok

A kiskereskedőknél ennél jóval borsosabb árakon juthatunk hozzá a fákhoz. Megnéztük mennyibe kerülnek a fenyőfák a nagy boltláncoknál és több fővárosi és vidéki árust is megkérdeztünk az árakról.

Sok más termékhez hasonlóan a nagyobb boltláncoknál, multiknál általában a fenyőfák is olcsóbbak, mint a kisebb árusoknál. Vásárlásnál azonban a méret mellett számít a fa formája, az ágak sűrűsége és a multiknál kapható fák gyakran nem a prémium minőséget képviselik.

Az OBI-nál vágott nordmann fenyőt 1-1,5 méteres méretben 5599 forintért, 1,5-1,75 méteres méretben 6990 forintért, míg 1,75-2 méteres méretben 9499 forintért lehet kapni. Ezek az árak rendkívül kedvezőnek mondhatóak.

A Lidl csupán egyméter körüli import lucfenyőkkel készült idén, egységesen 6999 forintos áron. Ez elsőre kedvezőnek is tűnhet, valójában különösebben nem számít jó árnak. Ekkora összegért, ilyen méretben az utcai árusoknál is hozzájuthatunk a lucfenyőhöz, adott esetben akár olcsóbban is.

Az IKEA ismét előállt a szokásos karácsonyfa akcióval. Méretfüggetlenül 8990 forintért lehet a svéd boltláncnál fenyőt venni. Ez mindenféleképpen rendkívül olcsónak számít a nordmann fenyők esetében. Érdemes kiemelni, hogy az IKEA-s fák között nem kell arra számítani, hogy óriás fák tömege közül választhatunk ennyi pénzért, ráadásul korábbi évek tapasztalatai alapján a szebb darabokért sietni is kell, mert limitáltak a készletek.

Az Oázis kertészet ugyan magyar vállalkozás és nem multi, de szintén nagy szereplőnek számít a hazai piacon. Náluk vannak úgynevezett legjobb áras fenyők. Ezek elvileg limitált mennyiségben elérhetőek. A legjobb áras nordmann fenyőből a 100 – 150 centiméteres 7990 forintba, míg a 150-200 centiméteres 11 990 forintba kerül. A lucfenyő esetében a legjobb áras darabokból a 100 – 150 centiméteres 3990 forintba, a 150 – 200 centiméteres 5490 forintba, míg a 200- 250 centiméteres 7990 forintba kerül. Ezek az árak valóban olcsónak tekinthetőek. A legjobb áras készleteken túl azonban jóval drágábbak a fák. Az egyméter – egyméter tíz centis nordmann fenyő 11 900 forintba kerül, a 2 – 2,5 méteres fáért pedig akár 44 900 forintot is elkérhetnek.

Útmenti árusok

A nagy bolthálózatok mellett népszerű beszerzési forrásnak számítanak a parkolókba, illetve az utak mellé kitelepülő árusok.

Náluk nagy különbség lehet a vidéki és a fővárosi árak között.

Budapesten:

  • a nordmann fenyő méterenkénti ára átlagosan 9 – 10 ezer forint körül alakul az árusoknál, de az igazán szép példányok ára néhol akár 15 ezer forint/méterig is felkúszhat, különösen a frekventáltabb kerületekben. Az agglomerációban élők többnyire ehhez hasonló árakkal találkozhatnak;
  • a lucfenyők ezzel szemben 5 ezer forintos méteráron kelnek el, bár itt is lehet néha 6 – 7 ezer forintos árral találkozni;
  • az ezüstfenyő kicsit drágább, 6 – 7 ezer forintért adnak egy métert, ez esetenként 8 – 9 ezerig felmehet.

Vidéken valamivel jobb a helyzet:

  • A nagyobb településeken, megyeszékhelyeken a nordmann fenyő gyakran olcsóbban megvehető és már 7 – 8 ezer forintos méterenkénti áron is lehet igazán szép darabokat beszerezni.
  • Ehhez hasonlóan a luc és az ezüstfenyő is akár 1000 – 2000 forinttal olcsóbb lehet méterenként a vidéki nagyvárosokban a fővárosi árakhoz képest.

A kisebb településeken rendre még alacsonyabbak az árak. Vidéken sokan a gazdálkodóktól közvetlenül szerzik be a fát esetenként a termelőihez közeli áron, így ez lenyomja az árszínvonalat. Ebből fakadóan előfordulhat akár 5 – 6 ezres méterár is a nordmann fenyőnél, az ezüst és a luc pedig ennél is olcsóbb lehet a vidéki kistelepüléseken. Kivételek persze akadnak, különösen az ország azon területein, ahol nem jellemzőek a fenyőfa ültetvények.

Jelentősen emelkedtek az árak egy év alatt

A fenti árakat érdemes összevetni a tavalyival. Egy évvel ezelőtt Budapesten a nordmann métere még 6-7 ezer forint körül mozgott, míg a luchoz akár 3000 ezer forintért is hozzájuthattunk. Az árusoknál tehát a drágulás jóval több, mint a termelő árakban bekövetkezett átlagos 10 százalékos emelkedés.