„Családbarát hely” tanúsítványt és „Zöld Iroda” minősítést kapott a Magyar Fejlesztési Bank

Hírek2022. dec. 19.Növekedés.hu

Komoly előkészítő munkát követően két elismerést is elnyert a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a közelmúltban. A „Családbarát hely” és a „Zöld Iroda” minősítések megszerzése fontos szemléletváltást is jelez a banknál, hiszen az MFB élen kíván járni a fenntarthatóság erősítése, az ESG projektek támogatása, valamint a család (magánélet)-munka egyensúlyának megteremtése terén. A pénzintézet első, a nemzetközi sztenderdeknek megfelelő „Fenntarthatósági Jelentése” is hamarosan megjelenik, összhangban a szabályozói és piaci elvárásokkal.

A „Családbarát hely” védjegy elnyeréséhez a Családbarát Magyarország Központ auditorai a helyszíni bejárás során minden családbarát témakört részletesen megvizsgáltak, például a foglalkoztatás módját, a dolgozói juttatásokat és támogatásokat, a vállalati közösségépítést és a fizikai-mentális egészség támogatására tett lépéseket.

A tanúsítvány elnyerésében fontos szerepet játszott az ősszel megnyílt MFB Aprófalva bölcsőde, valamint, hogy a Bank egy belső használatú, „Kismama iránytű” című kiadvánnyal is segíti a munka világába visszatérő anyukákat. Külön elismerés az MFB számára, hogy a kiadványt jó gyakorlatként szakmai fórumokon is bemutatja majd a védjegyet odaítélő Családbarát Magyarország Központ.

A „Zöld Iroda” tanúsítvány odaítélésének előzményeként fontos kiemelni, hogy a Magyar Nemzeti Bank még tavaly áprilisban Zöld Ajánlást adott ki a bankszektor szereplői számára, amelyben felhívta a figyelmet a pénzintézetek környezeti felelősségére, a fenntarthatóság fontosságára és az ezt középpontba helyező projektek, jó gyakorlatok támogatására.

Az MFB ezt az ajánlást követve döntött a Zöld Iroda Program elindításáról, amely során az MFB számos szakterülete dolgozott azon, hogy a bank a környezet- és emberbarát irodai működés szempontjából megfeleljen a Zöld Iroda Minősítő Rendszer követelményeinek. A minősítést végző KÖVET Egyesület az értékelésnél külön kiemelte az MFB vezetőségének és a bank dolgozóinak elköteleződését, illetve a minősítésnél már meglévő energiatakarékos intézkedéseket és a takarékos vízfelhasználást.

A „Zöld Iroda” tanúsítvány csak az első mérföldkő a bank életében a környezettudatosság és környezetvédelem terén, ugyanis hamarosan megjelenik az MFB első „Fenntarthatósági (ESG) Jelentése” is. A dokumentum célja, hogy ezentúl évről-évre bemutassa, hogyan gondolkodik a bank a környezettudatosságról, a társadalmi értékekről, illetve milyen eredményeket ért el ezeken a területeken. Az MFB fontos küldetésének tekinti, hogy élen járjon a fenntarthatósági szempontú jó gyakorlatok és szemlélet hazai elterjesztésében a hazai vállalkozások finanszírozása terén is.

A „Családbarát hely” és a „Zöld Iroda” tanúsítványt is két évig használhatja a Magyar Fejlesztési Bank.