Hatalmas árkülönbségek az ingatlanpiacon

Elemzések2018. márc 27.Növekedés.hu

Felpörgött a lakáshitelek piaca, ám a bankok ajánlatai között érdemes alaposan szétnézni, nagyobb eltérések is lehetnek. Gigantikus különbségek vannak az árak között is, a legdrágább ingatlanokért - a jelenlegi nettó átlagfizetéssel számolva – egy átlag családfőnek több mint 800 évet kellene dolgoznia.

Hónapról hónapra gombamód szaporodnak az új építésű ingatlanok országszerte, egyre több helyen már eljött az átadások ideje is. Emellett az olcsó lakáshitelek és a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) is lendületben tarthatja idén is a lakáspiacot. Az új lakások forgalmiadó-kedvezményének 2019. végi határideje miatt várhatóan még tovább élénkül a vásárlási kedv, jóllehet, az év második felétől csökkenhet az új beruházások indítása.

A statisztikák szerint a budapesti építkezésekben listavezető a XI., illetve XIII. kerület 8500, valamint 8 000 lakással, amely 95, illetve 55 darab új társasházat jelent csupán e két helyen.

A látványos tempót igazolja, hogy a tavaly januárhoz képest az ingatlanfejlesztők által épített újlakás-kínálat mostanra 44 százalékkal nőtt a fővárosban, míg az eladatlan lakások aránya 6,5 százalékkal csökkent egy év alatt. Ami a megyei jogú városokat illeti, a legtöbb lakás Győrben épül az idén, mintegy 1700 darab, de Debrecenben is 1300 lakás építése van kilátásban. Szegeden a megközelítőleg ezer lakás építése az 500 lakásosra tervezett Cédrus liget lakóparknak köszönhető, Amely a legnagyobb lakóingatlan fejlesztés a vidéki városokban. Miskolcon majdnem 700, Kecskeméten 550, de Székesfehérváron is 500 új lakást terveznek. Az egy évvel korábbi felméréshez képest idén 75 százalékkal kínálnak több lakást a vidéki beruházók, miközben a szabad lakások aránya csak úgy, mint Budapesten csökkent és jelenleg 51,5 százalékon áll. A fővároson kívül ezekből a legtöbbet Győrben (870), Szegeden (680) és Debrecenben (520) lehet találni. 

A családi büdzsét érinti, hogy a tervek szerint 2020-ban az új lakások áfája a mostani 5 százalékról 27 százalékra nőhet.

A várható magasabb ár elbizonytalanítja a vevőket, így a piaci szereplők egyre jobban sürgetik az áfa-kedvezmény meghosszabbítását. Az elmúlt hetekben biztató nyilatkozatokat hallhattunk kormányzati oldalról is, miszerint ez év második felében napirendre kerülhet a hosszabbítás lehetőségének átgondolása.

Kastély és vályogház

Noha a legtöbb vásárló a fővárosban a 30, vidéken pedig a 25 milliós átlagáru ingatlanokat kereste, voltak több milliárd forintért kínált lakóingatlanok is: villák és kastélyok - derül ki az ingatlan.com összeállításából, amely a tavalyi év legdrágábban és legolcsóbban meghirdetett otthonait mutatja be. A két véglet között 56 ezerszeres a különbség. A legdrágább ingatlant ugyanis több mint 5 milliárd forintért hirdették meg, a legolcsóbbat pedig 100 ezer forintért. A legmagasabb összeget egy Andrássy úton lévő kastélyért kérte a tulajdonos: 5,6 milliárd forintért kínálta eladásra a 18 szobás, több mint kétezer négyzetméteres alapterületű ingatlant. A második helyen a Baranya megyében található bükkösdi Petrovszky-kastély szerepel: a 15 szobás, mintegy 2500 négyzetméteres alapterülettel és 150 ezer négyzetméteres kerttel rendelkező barokk stílusú ingatlant 2,5 milliárd forintért kínálják. A harmadik a budapesti Svábhegyen áll, amely egy 500 négyzetméteres 10 szobás villa. Az árát 2,29 milliárd forintra taksálták. Utána egy újabb Andrássy úti palota következik, a 14 szobás több mint 1000 négyzetméteres ingatlanért 2 milliárd forintot kért a tulajdonos. Az ötödik pedig egy 35 szobás, szintén az Andrássy úton található villaépület, amely 1,9 milliárd forintért a mai napig várja gazdáját.

A hétköznapi statisztika megdöbbentő: összességében elmondható, hogy a legdrágább ingatlanokért - a jelenlegi nettó átlagfizetéssel számolva – egy átlag családfőnek több mint 800 évet kellene dolgoznia.

A legolcsóbb ingatlanok tavaly 100-390 ezer forint közötti áron kerültek a piacra, ezek jellemzően kis alapterületű, szinte teljesen romos, minden szegletében felújítandó állapotú vályogházak. Ezek közül is egy tápióbicskei ingatlan volt a legolcsóbb: a kétezer négyzetméteres telken lévő 30 négyzetméteres ház mindössze 100 ezer forintért került a piacra. Egerfarmoson 300 ezer forintért hirdettek meg eladásra egy családi házat, de Ugyancsak 300 ezer forintért kínálta a tulajdonos a Fejér megyei Rácalmáson lévő 70 négyzetméteres vályogházat. A Jász-Nagykun-Szolnok megyében található Cibakházán egy 80 négyzetméteres 2,5 szobás felújítandó házat hirdettek 350 ezer forintért. S megdöbbentő a másik véglet is: a legolcsóbb ingatlanok egy 15-20 éves kocsi áránál is kevesebbe kerülnek. Mint látszik, nem mindegy mit, hol és mennyiért. A házépítés költsége az ország különböző pontjain más és más - a kivitelezés igényessége, a felhasznált anyagok, a műszaki tartalom is jelentősen befolyásolja a büdzsét. Gyakorlatilag lehetetlen 220-250 ezer forintos négyzetméter ár alatt családi házat kivitelezni, aki ilyet ígér, azt messze el kell kerülni. A reális átlagár 300 ezertől indul négyzetméterenként.

Kelendőek a lakáshitelek

Ingatlanvásárláshoz sokan vesznek fel hitelt. Az év első hónapjában is folytatódott a növekedés a lakáshitelek piacán. A bankok 56,5 milliárd forint értékben kötöttek lakáshitel-szerződéseket, ez pedig 35 százalékkal haladja meg a 2017 januárjában elért szintet, egyúttal ez az elmúlt öt év legmagasabb januári eredménye – derül ki a BankRáció.hu hivatalos jegybanki adatokon alapuló összeállításából.

Lakáshitel-felvétel előtt érdemes a bankok kínálatát alaposan átnézni, mert az ügyfelekért folyó verseny miatt gyakran változnak az ajánlatok, amelyek között jelentősek lehetnek a különbségek.

A BankRáció.hu adatai szerint március elején volt olyan 10 millió forintot 10 évig fix törlesztőrészlettel garantáló lakáshitel, amelynek a teljes hiteldíjmutatója (thm) alig haladta meg a 4 százalékot. Azonban olyan is volt a piacon, amelynél a thm bőven meghaladta az 5 százalékot, ez pedig több tízezres különbséget jelenthet a havi törlesztésben. Az idén növekedés várható a lakáshitelpiacon, és még nagyobb teret nyerhetnek a több évig fix törlesztőrészletű konstrukciók, többek között a jegybank által bevezetett fogyasztóbarát minősítési rendszernek köszönhetően. G.B.A.