Henkel Magyarország vezér: ez egyáltalán nem lesz könnyű év

Elemzések2023. márc. 10.Devecsai János

Nagyon remélem, hogy a magyarországi piacon az árfolyam-ingadozás idén már nem hoz olyan meglepetéseket, mint tavaly - mondta el a növekedés.hu-nak Fábián Ágnes, a Henkel Magyarország ügyvezető igazgatója.

Ez egyáltalán nem lesz könnyű év – foglalta össze tömören az idei kilátásokat a növekedés.hu-nak Fábián Ágnes. A Henkel Magyarország ügyvezető igazgatója és a Joint Venture Szövetség elnöke elárulta: a költségstruktúrák egyáltalán nem nyugodtak meg.

A kiadásokra továbbra is nagyon figyelni kell, a logisztika kezelése pedig akár csak tavaly, idén is kihívást jelent.

Mivel a fogyasztói preferenciák a válság miatt gyorsabban változhatnak, 2023-ban a piaci változások megfelelő lekövetésén különösen nagy lesz a hangsúly.

Az ukrán háború miatt az energiapiac körül is sok a kérdőjel.

Mi szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen pont azért, mert egy nagy nemzetközi vállalat részei vagyunk, nem kell aggódnunk. Mivel a Henkel hosszútávú ellátási szerződéseket tud kötni, nálunk ezen a téren nincs bizonytalanság

árulta el Fábián Ágnes.

A cégvezér hozzátette: nagyon reméli, hogy a magyarországi piacon az árfolyam-ingadozás idén már nem hoz olyan meglepetéseket, mint a tavalyi évben.

A német ragasztó, kozmetikai és háztartási vegyiáruk gyártójának, a Henkelnek itthon két gyára van: a régiós kompetenciaközpontként is működő körösladányi üzemben mosó- és háztartási tisztítószereket állítanak elő.

Míg a 2012-ben létrehozott környei gyárban multitechnológiai ragasztóanyagok készülnek ipari és lakossági felhasználásra, nemcsak a magyar, hanem a külföldi piacokra is. Az üzem legújabb gyártási részlegén hővezető szilikon paszta gyártás folyik, ami olyan réskitöltő folyékony anyag, amelyet a hőteljesítmény javítására terveztek.

A jövőbeli tervek kapcsán a hazai Henkel ügyvezetője hangsúlyozta: a fenntarthatóság témakörében továbbra is az élen akarnak járni.

Folyamatos újratervezés

A tavalyi év során, amikor a Henkelnek, mint szinte minden ipari szereplőnek egy sor nehézséggel kellett szembenéznie a geopolitikai turbulenciáktól, az infláción át, a kiszámíthatatlan árfolyamingadozásig, rendszeres újratervezéssel és folyamatoptimalizálással igazodtak a változó körülményekhez. „Folyamatos beavatkozásra volt szükség és minden bizonnyal ez idén sem lesz másképpen” – mondta el Fábián Ágnes.

A Henkel globális szinten egyébként a tavalyi év első felében mintegy 10,9 milliárd euróra növelte a csoport árbevételét.

Ez 8,9 százalékos szerves növekedésnek felel meg. Mindezt a harmadik-negyedévben egy rekordmagas 6 milliárd eurós csoport-szintű árbevétel követte.

Női vezetők 

Fábián Ágnes, aki 27 éve dolgozik a Henkelnél és 13 éve vezeti a hazai leánycéget, hangsúlyozta: a munka világában a teljesítmény a legfontosabb. „Magyarországon női vezetőkből egyre több van, de még mindig nem elég. A felsővezetői pozíciókba több nőnek kellene kerülni.”

Nem kvótákra, hanem arra van szükség, hogy eltűnjenek az előítéletek.

Elsősorban jó vezetőkre van szükség és fel kéne számolni azokat a korlátokat, amelyek megakadályozzák, hogy a nők is fel tudjanak kapaszkodni a céges ranglétrák csúcsára – véli Fábián Ágnes.

A Henkel Magyarországnál egyébként az öt tagú felsővezetésből három nő. A két gyárukból az egyiknek pedig női vezetője van.

Fábián Ágnes a Menedzserszövetség, Menedzserek a Társadalomért - Fókuszban a Jövő! konferenciáján is szerepel. A konferencia teljes programja itt található.