A német vállalatok optimistábbak lettek

Hírek2023. feb. 8.MTI

Januárban kevesebb németországi vállalat érezte úgy, hogy működése veszélyben van, mint a múlt év utolsó hónapjában  - derült ki az ifo gazdaságkutató intézet szerdán közzétett felméréséből.

Az ifo (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) szerdán közzétett adatai szerint Németországban idén januárban a vállalatok 4,8 százaléka érezte úgy, hogy gazdasági túlélése veszélyben van, egy hónappal korábban ez az arány még 6,3 százalék volt.

A gazdasági lassulás így valószínűleg nem hagy jelentősebbet nyomot vállalati fizetésképtelenség formájában

nyilatkozta az Ifo vezető közgazdásza, Klaus Wohlrabe.

A januárban regisztrált csökkenés a gazdaság minden ágazatában megfigyelhető volt. A legmagasabb arány azonban továbbra is a kiskereskedelmi szektorban van, ahol a cégek 8,3 százaléka mondta azt, hogy a túlélése veszélyben van a decemberben regisztrált 9,7 százalékot követően.

Sok kiskereskedőnek fáj a fogyasztói visszafogottság és a magas infláció

mondta Klaus Wohlrabe, az ifo felmérésekért felelős vezetője.

A szolgáltatók körében az arány 6,4 százalékról 5,2 százalékra csökkent januárban havi összevetésben. A szolgáltatószektoron belül a legnagyobb mértékben (12,8 százalék) a szálláshelyek aggódtak túlélésük miatt, míg a vendéglátóiparban 11,1 százalékot regisztráltak.

A feldolgozóiparban januárban a cégek 4,0 százaléka érezte úgy, hogy gazdasági túlélése veszélyben van, decemberben ez az arány 6,5 százalék volt. Sok energiaintenzív ágazat, például a vegyipar továbbra is veszélyben érzi magát: az ott regisztrált arány 10 százalék felett maradt januárban is.

2020 júniusában a koronavírus-járvány miatt 21,8 százalék volt a magukat veszélyeztetettnek tekintő cégek aránya Németországban.