Hiába lehet menni, kevesen utaznak az Egyesült Államokba

Elemzések2021. dec. 1.Végh Zsófia

Bár novembertől ismét “nyitva” az Egyesült Államok, alig nőtt a két kontinens közötti légiforgalom. A beutazási lehetőség ugyanakkor nagyobb forgalmat generál azokon reptereken, ahol átszállóutasok fordulnak meg, Magyarországról is egyre több járatot indítanak Németországba.

Novembertől 33 ország utasai előtt nyitotta meg határait az ország. Az Európai Unió, az Egyesült Királyság, Kína, Brazília, India mellett Kanada és Mexikó beoltott utasai is beléphetnek az országba.

A könnyítés nyomán több légitársaság módosította menetrendjét és újraindított több járatot Észak-Amerikába. Budapestről közvetlen járat ugyan egyelőre nem megy, átszállással több repülőtársaság gépen eljuthatunk az USA-ba.

Az Eurocontrol adatai szerint a nyitás előtti heti adatokkal összevetve a november 10-16. közötti héten csupán 1%-al, 5040-ről 5115-re nőtt az Európából Észak-Amerikába tartó járatok száma, ami a 2019-es azonos időszak forgalmától közel 30%-al marad el.

„Természetesen ahogy nő a kereslet, úgy emeljük az ide irányuló járataink számát”, mondta lapunknak Boris Ogursky, a Lufthansa-csoport Európa és Közép-Ázsia régióért felelős szóvivője.

A Lufthansa frankfurti és müncheni reptereiről 19 amerikai célállomásra 160 járat repül hetente.

A forgalom a koronavírus előtti időkkel összevetve 80%-os, de a társaság várhatóan nemcsak az USA-ba irányuló járatai, hanem a gépei méretét is növeli majd. Hogy pontosan mennyivel, egyelőre nem tudjuk, mivel még nincs konkrét menetrend, mondja Ogursky.

A csoport további tagjai az Austrian Airlines, a Eurowings Discover, a SWISS és a Brussels Airlines szintén indítanak járatokat az Egyesült Államokba Bécsből, Zürichből, Düsseldorfból és Brüsselből.

A transzatlanti járatok nyomán több utas fordul meg bázisainkon, elsősorban európai utasok. Magyarországról a jelenlegi 35-ről 39-re kívánjuk emelni heti járataink számát

mondja.

Az Air France és a KLM a járvány idején a legtöbb célállomás felé fenntartotta a járatokat, bár a kapacitás jelentősen csökkent.

Ennek köszönhetően most sokkal könnyebb a hálózat újjászervezése. Európában, Kanada és az Egyesült Államok, valamint a Karib-térség felé pár várost leszámítva teljesen helyreállt a hálózat, a járatszámokat az utazási igényeknek megfelelően növeljük

mondta lapunknak Kiss Ildikó country manager.

A légitársaság szerint az amerikai határnyitás pozitívan hat majd az utasforgalomra hálaadás és karácsony környékén.

Az év végi ünnepek környékén a járvány alatt is kiugró forgalomra számítunk, az előfoglalások kedvezően alakulnak

mondja Kiss.

New Yorkba például napi öt Air France-járat közlekedik decemberben.

Az Air France is fokozatosan erősíti kínálatát az Egyesült Államokba is, ahol 11 célállomást szolgál ki (New York JFK, Boston, Washington DC, Detroit, Atlanta, Chicago, Miami, Houston, Seattle, San Francisco, Los Angeles) hetente akár 100 járattal. Jövő év márciusáig a társaság tervei szerint visszatér a 2019 -es hálózat  90 százalékának megfelelő ajánlathoz.

Ennek érdekében sűríti a legfontosabb célállomásokra a járatok számát, a népszerűbb célállomások, mint New York, Miami vagy Los Angeles felé pedig nagyobb kapacitású repülőgépeket használnak.

Kimondottan örülünk annak is, hogy a kanadai kormány lehetővé tette az oltott turisták beutazását: A KLM hetente többször repül Vancouverbe, Calgaryba, Edmontonba, Torontóba és Montrealba, illetve partnerevel, a Westjet-el együttműködve  még nagyobb hálózatot üzemeltet Kanadában

mondja Kiss.

Legalacsonyabb jegyárak Budapest és New York között egy átszállással (december 13-20.)

KLM

270-278,000 HUF

Lufthansa

290,000 HUF

Swiss

290,000 HUF

Air France

320,000 HUF


Forrás: Skyscanner