Hiába van itt a nyár, az iparban még a tél végét várjuk

Elemzések2024. jún. 7.Növekedés.hu

Ma reggel ipari termelési adatokat is közzétett a Központi Statisztikai Hivatal az idei negyedik hónapra vonatkozóan. A termelés volumene éves szinten 2,4 százalékkal csökkent a munkanaphatással igazított adatok szerint. Az érték elmaradt az elemzői konszenzustól - írja az Erste Bank makrogazdasági elemzője, Nagy János.

A nyers adatok ennél lényegesen pozitívabb képet nyújtanak: ezek alapján 6,4 százalékkal bővült a termelés, mivel három munkanappal több volt idén áprilisban, mint egy évvel korábban. Ezzel együtt havi szinten 0,7 százalékkal csökkent az ipari kibocsátás a szezonálisan és munkanaptényezővel igazított adat szerint. A termelés az év első négy hónapjában 1,7%-kal kisebb volt, mint 2023 azonos időszakában. Az áprilisi ipari termelési adat részleteit jövő héten ismerteti a KSH.

A hivatal kommentárja szerint: „A termelés növekedéséhez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult.

A legnagyobb súlyú alágak közül a járműgyártás, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, valamint az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása bővült az egy évvel korábbihoz viszonyítva, ugyanakkor a villamos berendezés gyártása csökkent”. A korábban nem látott három extra munkanap a jelek szerint az alágak többségén segíteni tudott, de az akkumulátorgyártást még ez sem tudta a pozitív tartományba tolni. Ha kicsit távolabbról tekintünk az adatokra, akkor a hazai ipar kibocsátása lényegében 2022 közepe óta enyhén csökken.

A termelési kilátások rövidtávon továbbra is meglehetősen borúsak: a konjunktúraindexek egyelőre Európa-szerte csak minimális életjeleket mutatnak.

A várva várt iváncsai SK Hungary elindulását beárnyékolja, hogy a hírek szerint több száz dolgozót bocsátottak el májusban a kereslet hiánya miatt. Ezzel szemben középtávon a termelésbe lépő jelentős kapacitásbővítések – főként a járműiparban, valamint szintén az akkumulátorgyártás terén – a kibocsátás érdemi fellendülését eredményezhetik, nagyobb volumenben a jövő évtől kezdve. De ahogy a legfrissebb adatok is jelzik a kedvező hatások kiaknázása azonban változatlanul leginkább a külső kereslet alakulásának függvénye.