Hitelkoktélból is lehet lakást vásárolni

Elemzések2021. ápr. 19.Money.hu

Szinte minden háztartás különböző anyagi helyzetből és eltérő értékű meglévő ingatlanból vág bele az esetleges lakásvásárlásba, költözésbe. Az eladó lakások kínálata szerteágazó, emellett sokféle hitellehetőség van - az érintettek ma már azonban egyszerűen megnézhetik, “meddig is ér a takarójuk”. Tisztázhatják a keresgélés előtt, milyen értékű lakást vásárolhatnak meg, mekkora összegű államilag támogatott és piaci alapú lakáshitelre jogosultak.

A koronavírus-járvány a teljes gazdaságban felülírta a korábbi menetrendet, így sokan, akik lakásvásárlást és lakáshitel-felvételt terveztek, elhalasztották ezt a lépést. Jó esély van arra, hogy az oltási program előrehaladtával és a pandémiához köthető bizonytalanság elmúltával az érintettek megjelennek az eladó lakások piacán, valamint a lakáshitelek területén. 

Segítség a kínálatrengetegben

A lakásvásárlásnak és a költözésnek számtalan oka lehet, többek között a családi helyzet változása, például a gyermekvállalás, emiatt például nagyobb lakóingatlanra lehet szükség. Gyermekvállalás esetén pedig a költözéshez szükséges összeg előteremtését segítik az államilag támogatott konstrukciók, például a babaváró kölcsön vagy éppen a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) keretében elérhető támogatások, lakáshitelek.

Mivel állami támogatásról van szó, szigorú feltételeknek kell megfelelni, ezekkel érdemes tisztában lenni.

Ahogy azzal is, hogy a költözést tervező család mekkora lakásvásárlásra szánt összeggel rendelkezik, mekkora a meglévő ingatlan piaci értéke, azaz mennyiért lehet eladni. Ezt követően lehet számolni a támogatásokkal, ha pedig az adott háztartás anyagi helyzete megengedi, a kedvezményes konstrukciók mellett akár piaci alapú lakáshitel is járható út lehet. 

Bonyolult folyamat valamennyi paramétert rendszerezni, de ma már ingyenes segítséghez juthatnak az érintettek az ingatlan.com Hitelintéző szolgáltatásának köszönhetően, amelynek lakáshiteles részét a money.hu biztosítja. 

Miből, mire, mennyit?

A Hitelintéző a költözést fontolgató család által megadott megadott adatok alapján kiszámolja, hogy az érintettek mekkora összegű állami támogatást és piaci hitelt tudnak igénybe venni. Ez azért nagyon lényeges, mert így az ingatlankereséskor olyan lakások, házak között böngészhetnek, amelyekre valóban megfelelő anyagi hátterük van vagy lesz. Tehát a Hitelintéző összeállítja az adott háztartásnak a legmegfelelőbb “hitelkoktélt”, amelyben szerepelnek a család számára elérhető támogatások, kölcsönök is. Mégpedig a legoptimálisabb verziót, ami azt jelenti a gyakorlatban, hogy a piaci alapú lakáshitelek közül a legkedvezőbbeket is bemutatja a szolgáltatás - mindezt teljesen ingyenesen. 

Ugyanarra 7 millióval többet? 

A legkedvezőbb piaci hitelek ismertetése azért különösen fontos, mert a banki lakáshitel-ajánlatok között továbbra is jelentősen lehetnek az eltérések. Egy 12 millió forintos, 20 éves futamidejű, végig fix törlesztésű konstrukció esetében a teljes visszafizetendő összegben több millió forintos eltérés lehet. 

A money.hu lakáshitel-kalkulátora szerint április közepén a szóban forgó piaci alapú lakáshitelek közül a legkedvezőbbek havi törlesztőrészlete akár 75-80 ezer forint alatt lehet, a legdrágábbakra viszont akár több mint 100 ezer forintot kell fizetni. Mindez azt jelenti a szóban forgó hitel esetében, hogy bár a kölcsön összege pontosan ugyanannyi, a futamidő szintén, ám a drágább verzió 20 év alatt akár 7 millió forinttal is drágább lehet. Ez pedig óriási különbség. Éppen ezért a money.hu szakértői azt tanácsolják minden hitelfelvétel és kötözés előtt álló családnak, hogy alaposan mérjék fel a kínálatot, és a legkedvezőbb konstrukcióval vágjanak bele a vásárlásba. (X)