Nyaralás 2021: nem várhatók akciók

Utazás2021. ápr. 19.Bódy Géza
A rovat támogatója:

Sokakat foglalkoztat, hogy miként álljunk neki az idei utazás tervezésének: pontosabban nekiállhatunk-e? Persze a választ nem lehet megjósolni, mégis van pár apróság, amelyre érdemes figyelni.

Utazhatunk az idén? A kérdésre nehéz a folyamatosan változó környezetben bármit is felelősen mondani. Nagyban függ az oltottságtól, vakcinaútlevél elfogadásától és a fogadó országok fertőzöttségétől. Őszi, téli időpontokra már nyugodtabban lehet tervezni, azonban egyes légitársaságok már július 1-től jelentősebb kapacitással rendelkeznek, ami bizakodásra adhat okot a nyári időszak második felére. Tervezni lehet, de csak nagyon rugalmasan a repjegy.hu szakértői szerint. Törölhetik a járatot, változhatnak a beutazási szabályok, vagy épp a kint tartózkodás feltételei.

Ha valaki mindenképpen már most foglalna, készüljön fel az esetleges változásokra.

Akik védettséget élveznek, mert már átestek a betegségen vagy, mert megkapták a védőoltást, bátrabban tervezhetnek, de a rugalmas és körültekintő hozzáállás az ő esetükben is nagyon fontos.

Akiknek esetleg korábbról fel nem használt repülőjegyük van, tájékozódjanak a felhasználás menetéről – a légitársaságok sok esetben további díjmentes átfoglalást biztosítanak ezen jegyek esetében, de ügyelni kell arra, hogy a korábban nyitottan hagyott jegy felhasználhatóságából ne csússzunk ki! A folyamatosan változó szabályokról a Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata ad tájékoztatást. Érdemes követni.

A szakértők úgy látják, nem sok jóra számíthatnak, akik kedvezményesen szeretnének utazni az idén, vagy akár a jövő évben. Nem érdemes a last minute akciókra alapozni, mert könnyen hoppon maradhat az utazni vágyó.

Ennek két oka lehet: az egyik, hogy a meg nem valósult utak egy részét csak elhalasztották és nem lemondták, így azok, akiknek van érvényes repülőjegyük, vagy szállásfoglalásuk, a nyitást követően azonnal foglalni fognak, ami magasabb töltöttséget eredményez, így már csak a drágább helyek lesznek elérhetőek.

A másik ok, hogy az emberek nagy része több mint egy éve nem utazott sem szabadidős, sem családlátogatás céljából, így sokan már csak a lehetőségre várnak, hogy szinte bármi áron, de újra biztonságosan utazhassanak. Ez pedig nem indokolja, hogy a szolgáltatók különböző kedvezményekkel csábítsák az utazókat – hangsúlyozzák a portál szakértői.

Sok kellemetlenségtől és kiadástól megkímélhetjük magunkat, ha utasbiztosításunk mellé útlemondási biztosítást is kötünk.

Előfordulhat, hogy a Minisztérium az utazásunk alatt minősíti utazásra nem javasolt térségnek a helyszínt, ahol éppen tartózkodunk: ebben az esetben a koronavírus kapcsán felmerülő kárigényeket megtérítik a biztosítók.

Amennyiben lemondjuk az utazást, a storno biztosítás nem érvényesíthető minden esetben – mondja Cseh Anett a Netrisk.hu termékfejlesztési szakértője. Nem tartozik például a biztosító szolgáltatási körébe, ha az utas azért nem utazik el, mert fél a járványtól, vagy, mert nem tudja vállalni az előírt karantént az utazást követően.

Előfordulhat, hogy a Minisztérium az utazásunk alatt minősíti utazásra nem javasolt térségnek a helyszínt, ahol éppen tartózkodunk. Ebben az esetben a koronavírus kapcsán felmerülő kárigényeket megtérítik a biztosítók.

Sokan kérdezik: mi történik, ha külföldön ragadtam, azaz mi lesz az utasbiztosításommal?

Szakértőnk szerint, ha külföldi utazásunk során a helyi hatóságok elrendelik a kiutazási karantént, vagy járványügyi elkülönítés alá kerülünk, pusztán a karanténba kerülés ténye nem jelent szolgáltatási kötelezettséget a biztosító részéről, tehát a biztosító ilyenkor nem téríti meg a meghosszabbított szállodai tartózkodás vagy a hazautazás többletköltségét. Ha azonban a koronavírus miatt sürgősségi orvosi ellátásra szorulunk, fennáll a biztosító szolgáltatási kötelezettsége.

Amennyiben az utazásunk során elrendelt karantén miatt nem tudunk visszautazni Magyarországra a biztosítás érvényessége alatt, vegyük fel a kapcsolatot a biztosítónkkal, amely egyéni gyakorlata szerint intézkedhet a biztosítás meghosszabbításával kapcsolatban.