Hogy élnek a magyarok? Bemutatjuk három grafikonon

Elemzések2023. dec. 4.D.J.

A 2022-es népszámlálási adatok szerint az összes használt lakásnak csak kevesebb mint az 5 százaléka épült 2010 után.

Itthon az elmúlt két évtizedben szinte robbanásszerűen nőtt azoknak a száma, akik teljesen egyedül élnek. Miután beköszöntött az új évezred Magyarországon még csak 870 ezer olyan lakás volt, ahol egyetlen ember lakott. Mára ez a mutató az 1,4 milliót is meghaladta. Mindennek tükrében már nem is meglepő, hogy a sok magánzó miatt egyre több a lakott ingatlan idehaza.

Ezen a téren volt egy nyolc százalékos növekedés 2001 óta – derül ki a KSH 2022. évi népszámlálási adataiból.

Mindez nem valamiféle különleges magyar jelenség. Ugyanilyen trendek játszódnak le az Európai Unió más tagállamaiban és az USA-ban is.

A sokszemélyes háztartások száma egyre csak apad. Nálunk azok az otthonok, ahol 3-5 személy él 1,6 millióról 1,3 millióra esett vissza az elmúlt mintegy 20 évben. Az ingatlanjainkban azonban hiába vannak kevesebben: a méretük egyre inkább növekszik.

Ugyan a válságok jönnek és mennek, az életszínvonal mindezzel együtt is jókorát nőtt 2001 óta.

Emiatt a 60 négyzetméter alatti lakott lakások száma látványosan csökkent, közben a 120 négyzetméter felettieknek a köre több mint a másfélszeresére ugrott.

Forrás: KSH - Népszámlálás 2022

Ha az átlagot nézzük akkor az otthonok nem csak egyre terebélyesebbek. A komfortosságuk is javul.

A lakott lakásoknál az összkomfortosak száma majdnem egy millióval nőtt 2001-hez képest.

Ebbe a kategóriába azok a lakások vagy házak esnek, amelyekben van egy 12 négyzetméternél nagyobb lakószoba, emellett rendelkeznek WC-vel, fürdőszobával, illetve konyhával vagy legalább 4 négyzetméter alapterületű, főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel. Mindemellett pedig melegvíz-ellátással, közművesítettséggel és központos fűtési móddal is bírnak.

A "szükség- vagy egyéb lakás" kategória időközben szinte teljesen eltűnt. A visszaesés itt 90 százaléknál is nagyobb volt a vizsgált időszakban.

Forrás: KSH - Népszámlálás 2022

Viszonylag újnak számító ingatlanban kevesen laknak Magyarországon. A 2022-es népszámlálási adatok szerint az összes használt lakásnak csak kevesebb mint az 5 százaléka épült 2010 után. Viszont kiugróan sok olyan van, amelyet 1960 és 1980 között húztak fel.

Forrás: KSH - Népszámlálás 2022