Olyan sok megrendelést kapnak a fegyvergyártók, hogy alig bírják teljesíteni

Elemzések2023. dec. 4.D.F.D.

A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet Top 100-as listája szerint a fegyverértékesítési bevétel-növekedését nehezítik a gyártási gondok és a lemaradások.

Az iparág 100 legnagyobb vállalatának fegyverek és katonai szolgáltatások értékesítéséből származó bevétele 2022-ben összesen 597 milliárd dollárt tett ki, ami reálértéken 3,5 százalékkal kevesebb, mint 2021-ben annak ellenére, hogy a kereslet meredeken emelkedett – derül ki a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) oldalán ma közzétett új adatokból.

A visszaesés főként az Egyesült Államok nagyvállalatainak fegyverbevételeinek csökkenése miatt következett be.

Jelentősen nőttek a bevételek Ázsiában és Óceániában, valamint a Közel-Keleten. A meglévő megrendelések és az új szerződések megugrása arra utal, hogy a következő néhány évben a globális fegyverbevételek jelentősen emelkedhetnek.

A termelés nem tud lépést tartani a fegyverek iránti kereslet növekedésével

Oroszország Ukrajna elleni teljes körű inváziója és a világot behálózó geopolitikai feszültségek a fegyverek és katonai felszerelések iránti kereslet erőteljes növekedését eredményezték 2022-ben.

Az új megrendelések ellenére azonban számos amerikai és európai fegyvergyártó cég nem tudta jelentősen növelni a termelési kapacitását a munkaerőhiány, a meredeken emelkedő költségek és a beszállítói lánc zavarai miatt, amelyet az ukrajnai háború csak súlyosbított.

Ráadásul az országok az év végén adták le az új rendeléseket, és az ezt követő termelés közötti időeltolódás miatt a kereslet megugrása nem tükröződött e vállalatok 2022-es bevételeiben.

Sok fegyvergyártó cég szembesült termelési gondokkal a nagy intenzitású hadviseléshez történő alkalmazkodás során

– mondta Dr. Lucie Béraud-Sudreau, a SIPRI katonai kiadási és fegyvergyártási programjának igazgatója. "Azonban új szerződéseket írtak alá, különösen lőszerekre vonatkozóan, amelyek várhatóan magasabb bevételt eredményeznek 2023-ban és azt követően."

A főbb amerikai és európai beszállítókkal ellentétben az ázsiai, óceániai és közel-keleti vállalatok fegyverbevételei jelentősen nőttek 2022-ben, bizonyítva, hogy képesek rövidebb időn belül reagálni a megnövekedett keresletre.

Ez különösen igaz volt azokra az országokra, ahol a vállalatok „állandó készenlétben lévő” gyártási képességekkel rendelkeznek, mint például Izrael és Dél-Korea, és ahol a vállalatok általában kevés beszállítóra támaszkodnak.

Csökkennek a fegyverbevételek az USA-ban a termelési gondok miatt

A Top 100-ban szereplő 42 amerikai vállalat fegyverbevétele 7,9 százalékkal, 302 milliárd dollárra esett vissza 2022-ben. Ez a Top 100 teljes fegyverbevételének 51 százalékát tesz ki.

A 42 amerikai vállalat közül 32-nél esett vissza éves szinten a fegyvergyártásból származó bevétel, leggyakrabban a beszállítói lánc folyamatos problémáira és a Covid-19 világjárványból eredő munkaerőhiányra hivatkozva.

Úgy látjuk, hogy az ukrajnai háborúhoz kapcsolódó új megrendelések kezdenek beindulni, és ennek eredményeként néhány nagy amerikai vállalat, köztük a Lockheed Martin és a Raytheon Technologies új megrendelésekhez jutott

- nyilatkozta Nan Tian, a SIPRI vezető kutatója.

Azonban ezeknek a cégeknek a meglévő rendeléseivel kapcsolatos elmaradásai és a termelési kapacitás növeléséből eredő nehézségek miatt az ezekből a megrendelésekből származó bevételek valószínűleg csak két-három év múlva realizálódnak a társasági beszámolókban.

Ázsia felülmúlja Európát a katonai modernizációs törekvéseinek köszönhetően

A rangsorban szereplő 22 Ázsiából és Óceániából származó vállalat fegyverbevétele 3,1 százalékkal nőtt, 2022-ben elérte a 134 milliárd dollárt. Ez volt a második egymást követő év, amikor Ázsiában és Óceániában a 100 legnagyobb fegyverbevétel magasabb volt, mint Európában.

A belföldi kereslet és a helyi beszállítókra való támaszkodás megvédte az ázsiai fegyvergyártó cégeket a beszállítói lánc megszakadásától 2022-ben

– jelentette ki Hsziao Liang, a SIPRI katonai kiadási és fegyvergyártási program kutatója.

Kínában, Indiában, Japánban és Tajvanon a fegyvergyártó cégek mind részesültek a katonai modernizációra irányuló tartós kormányzati befektetésekből.

A Top 100-ban szereplő négy dél-koreai vállalat összesített fegyverbevétele 0,9 százalékkal csökkent, elsősorban az ország legnagyobb fegyvergyártója, a Hanwha Aerospace 8,5 százalékos visszaesése miatt.

Két dél-koreai vállalat számolt be bevételnövekedésről, ezek közül a legjelentősebb a LIG Nex1.

A dél-koreai vállalatok bevételei várhatóan megnövekednek az elkövetkező években a Lengyelországgal és az Egyesült Arab Emirátusokkal kötött jelentős fegyverüzleteket követő előzetes megrendelések megugrása miatt.

Mérsékelt bevételnövekedés Európában

A Top 100-ban szereplő 26 európai vállalat fegyverbevétele 0,9 százalékkal nőtt, és 2022-ben elérte a 121 milliárd dollárt.

„Az ukrajnai háború keresletet teremtett az utánpótláshoz szükséges termékek, például lőszerek és páncélozott járművek iránt. Sok európai gyártó bevétele nőtt ezeknek a cikkeknek a bevételeiből” – mondta Lorenzo Scarazzato, a SIPRI katonai kiadási és fegyvergyártási program kutatója.

„Németországi, norvégiai és lengyelországi székhelyű cégek voltak köztük. Például a lengyel PGZ 14 százalékkal növelte fegyverbevételét, hasznot húzva az ország által követett felgyorsított katonai modernizációs programból.

A transzeurópai Airbus és a KNDS társaságok voltak a fegyverbevételek növekedésének fő helyszínei.

Európában, nagyrészt a régóta fennálló megrendelésekre történő szállításoknak köszönhetően.

A török vállalatok növelik a közel-keleti fegyvereladásokból származó bevételeiket

2022-ben a Közel-Keleten nőtt a legnagyobb arányban a fegyverekből származó bevétel a régiók közül, mivel a Top 100-ban mind a hét közel-keleti vállalat jelentős növekedést ért el.

Összesített, 17,9 milliárd dolláros fegyverbevételük 11 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A négy török vállalat összes fegyverbevétele elérte az 5,5 milliárd dollárt, ami 22 százalékkal több, mint 2021-ben.

A rangsorban szereplő három izraeli vállalat összesített fegyverbevétele 2022-ben elérte a 12,4 milliárd dollárt, ami 6,5 százalékos növekedés 2021-hez képest.

„A technológiailag kevésbé kifinomult termékekre szakosodott közel-keleti vállalatok gyorsabban tudták növelni a termelést a növekvő kereslet hatására” – mondta Dr. Diego Lopes da Silva, a SIPRI vezető kutatója.

„Egy példa erre a Türkiye's Baykar, a Bayraktar TB-2 drón gyártója. A Baykar először került be a Top 100-ba, miután fegyverbevétele 94 százalékkal nőtt, ami a leggyorsabb növekedési ütem a rangsorban szereplő vállalatok közül.

  • 2022-ben Kína volt a második legnagyobb fegyverbevételekkel rendelkező cég 18 százalékos részesedéssel a Top 100 országokban. A rangsorban szereplő nyolc kínai fegyvergyártó vállalat összesített fegyverbevétele 2,7 százalékkal 108 milliárd dollárra nőtt.
  • A Top 100-ban szereplő hét egyesült királysági székhelyű vállalat fegyverbevétele 2,6 százalékkal nőtt, és elérte a 41,8 milliárd dollárt, ami a teljes bevétel 7,0 százaléka.
  • Az adatok hiánya miatt 2022-ben csupán két orosz vállalat került be a Top 100-ba. Összesített fegyverbevételeik 12 százalékkal 20,8 milliárd dollárra estek vissza. Továbbra is csökken az átláthatóság az orosz vállalatok körében. A Rostec holding szerepel a 2022-es rangsorban annak ellenére, hogy közvetlen gyártási kapacitással nem rendelkezik, azonban megjelenik az általa irányított vállalatok helyettesítőjeként.
  • Az egyetlen ukrán vállalat a Top 100-ban, az UkrOboronProm fegyverbevétele reálértéken 10 százalékkal, 1,3 milliárd dollárra a csökkent. Bár bevétele nominálisan nőtt, ezt bőven ellensúlyozta az ország magas inflációja.