Hogyan bővíthető a diákok pénzügyi-gazdasági ismerete?

Elemzések2019. okt. 13.Növekedés.hu

Csaknem 400 ezer diák tanulhatja a pénzügyi-gazdasági ismereteket a most kezdődött tanévben.

A középiskolások pénzügyi ismeretszerzését, érettségire történő felkészülését két új kiadvány – egy példatár és egy munkafüzet – segíti, a tankönyvek ingyenesen jutnak el a diákokhoz, letöltésük szintén ingyenes. Az egyre gazdagabb kínálati paletta mellett izgalmas kérdés: vajon az iskolák nyitottak-e a témára, fontosnak tartják-e diákjaik pénzügyi nevelését?

Az elmúlt években a Pénziránytű Alapítvány a Magyar Nemzeti Bank támogatásának, valamint az EMMI és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet segítségének köszönhetően intenzív iskolai tankönyv- és tartalomfejlesztési tevékenységet végzett. Ennek eredményeként a pénzügyi tudatosság iskolai fejlesztését mára már számos tankönyv és kiadvány segíti. Az iskolák érdeklődését jól tükrözik - a már jól bevezetett és magas elérést mutató PÉNZ7 program mellett - a pénzügyi tankönyvrendelési számok.

Ezek alapján az a pozitív tendencia rajzolódik ki, hogy folyamatosan nő azon iskolák száma, amelyek fontosnak tartják a gyakorlatban jól használható ismerek, készségek átadását

– tájékoztatta a Növekedés.hu-t Hergár Eszter a jegybank Társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója.

Hergár Eszter

Az adatok szerint az elmúlt tanévben 1500 iskolában már 200 ezer diák tanulhatott pénzügyi ismereteket a 7-10. évfolyamos diákoknak szóló pénzügyi-gazdasági tankönyvekből és munkafüzetekből. Az „Iránytű a pénzügyekhez” valamint a „Küldetések a pénz világában” című tankönyvek a hétköznapi életből ismert gyakorlati problémák, esettanulmányok felől indulva mutatja be a mindennapi pénzügyek és a gazdaság működésének fontosabb összefüggéseit.

A növekvő igényt és érdeklődést jelzi, hogy a 2019 szeptemberétől induló tanévre ezekből a könyvekből és munkafüzetekből további több mint 68 ezer példányt rendeltek az iskolák, és az online letöltések száma pedig meghaladta a 60 ezret

- emelte ki az igazgató. A tapasztalatok szerint a pénzügyi edukáció iskolai elterjedését az is támogatja, hogy az alapítvány tankönyveinek és a kiadványainak több mint 98 százaléka ingyenesen jutott el a diákokhoz, egyrészt az ingyenes állami tankönyvprogram, másrészt a Magyar Nemzeti Bank támogatásának köszönhetően. 

Valamennyi oktatási tartalom ingyenesen elérhető és letölthető a Pénziránytű Alapítvány honlapján is.

A téma tanítását segítik a tanárok felkészítését megalapozó, a Pénziránytű Alapítvány által kínált egy-egy napos, illetve 30 órás tanártovábbképzések, amelyek szintén ingyenesen állnak az érdeklődő általános iskolai és középiskolai tanárok rendelkezésére – tette hozzá Hergár Eszter.

A pénzügyi-vállalkozói ismeretek közvetítésében továbbra is kiemelt szerep hárul a köznevelésre, hiszen csak az iskolai oktatás keretein belül biztosítható, hogy a pénzügyi-vállalkozói alapismeretek és készségek minden diákhoz eljussanak – foglalta össze az MNB igazgatója.