Hol kapnak a legtovább anyagi támogatást a szülőktől a felnőtt gyerekek?

Elemzések2019. júl. 21.Növekedés.hu

A magyar fiatalok harmada kap rendszeres anyagi támogatást a szüleitől, sokan enélkül nem tudnának megélni. Nemzetközi viszonylatban a szülők fele támogatja rendszeresen pénzügyileg a felnőtt gyermekét, a legnagyobb mértékben az Egyesült Arab Emírségekben.

A 19–29 éves magyar fiatalok harmada kap rendszeresen anyagi támogatást a szüleitől, a támogatásban részesülő fiataloknak pedig több mint fele nem tudna megélni enélkül. A diákok 68 százalékát, míg az dolgozóknak 20 százalékát segítik a szülők – derül ki a K&H ifjúsági indexéből.

Az, hogy konkrétan mennyi anyagi hozzájárulást kapnak, nagyban eltér egymástól: országos átlagban havi 19 ezer forintot, a budapestiek havonta 27 ezer forintot, a kisvárosokban élők pedig havi 13 ezer forintot kapnak.

Érdekes lehet, hogy a fiatalok 47 százalékát mindkét szülő támogatja, de 35 százalékuk az anyától, és „csak” 18 százalékuk kap az apától anyagi támogatást.

A fiatalok a szülőktől legfőképpen lakhatásra és élelmiszerre kérnek pénzt.

Nemzetközi viszonylatban a Közel-Keleten és Ázsiában a szülők sokkal nagyobb valószínűséggel támogatják pénzügyileg a gyermekeiket azután is, hogy felnőttek, mint Európában és Amerikában – derül ki a brit bank, a HSBC jelentéséből.

Az Egyesült Arab Emírségekben a szülők 79, Indonéziában pedig 77 százaléka nyilatkozta azt, hogy legalább részben finanszírozzák a felnőtt gyermekeik életét.

Az oktatás az a terület, ahol a legtöbb szülő (59 százalék) pénzügyi támogatást nyújt, míg közel fele (49 százalék) segít be a mindennapi költségekbe, mint például a számlák fizetésébe, élelmiszerek vásárlásába. Négyből egy szülő (27 százalék) pedig még a nyaralásba is belead.

A listán az első európai ország, a 11. helyen végzett Franciaország lett, 38 százalékkal. Az Egyesült Államokban 26, az Egyesült Királyságban pedig a szülők 30 százaléka nyilatkozta, hogy pénzügyi segítséget nyújt felnőtt gyermekeinek.

A jelentésből az is kiderült, hogy a felmérésben részt vett szülők fele támogatja pénzügyileg a felnőtt gyermekét. Ezek közül sokan még azután is, hogy az utódjuk elmúlt 30 éves. Érdekesség továbbá, hogy 10-ből 7 szülő fizetné inkább gyermekük iskolai tandíját, mintsem saját nyugdíjalapjukat.

A tanulmányból kiderül, bár nagyon gyakori, hogy rendszeres támogatást kapnak a felnőtt gyermekeik a szüleiktől, ezeknek a szülőknek 61 százaléka egyébként úgy gondolja, hogy gyermekeiknek meg kéne állniuk pénzügyileg a saját lábukon.

A jelentés a „Facing the Future” elnevezést viseli, és több mint 13 ezer ember véleményét rögzíti az alábbi országokból: Argentína, Kína, Franciaország, Hong Kong, India, Indonézia, Malajzia, Mexikó, Szingapúr, Tajvan, Egyesült Arab Emírségek, Egyesült Királyság és az Egyesült Államok.

A tanulmány rávilágít a szülők gyermekeik iránti folyamatos elkötelezettségére, valamint arra a pénzügyi nyomásra, ami elé a fiatalabb generációk állítják gondviselőiket.