Egyre többen megyünk a Balatonhoz: ezek a legnépszerűbb települések

Utazás2019. júl. 28.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Szigliget, Balatonfűzfő, Balatonkenese, Zánka, Balatonvilágos, Szántód, Balatonszárszó, Balatonlelle és Fonyód a leglátogatottabb a magyarok körében - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal friss adataiból.

A külföldi vendégforgalom csaknem egyötöde a Balatonhoz áramlik: a legtöbben Németországból, Ausztriából és Csehországból érkeztek, de a legtöbb időt a Budapestről és Pest megyéből érkező látogatók töltötték el a magyar tengernél – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb felméréséből.

A legnépszerűbb Balaton-parti települések a belföldi turisták körében Zánka, Szigliget, Balatonfűzfő, Balatonkenese, Balatonvilágos, Szántód, Balatonszárszó, Balatonlelle és Fonyód voltak a belföldi vendégéjszakák száma alapján.

balaton térképForrás:KSH

A legtöbb időt a Balatonnál a Budapestről és Pest megyéből érkező látogatók töltötték el a 2018-as év során, összesen 6,6 millió napot, ami a régió belföldivendég-forgalmának 43, a teljes többnapos belföldi turisztikai forgalomnak 11 százaléka.

A Balaton térségébe, több napra érkező külföldiek közül a legtöbben Németországból, Ausztriából és Csehországból érkeztek a vizsgált időszak alatt.


Az üzleti célú szálláshelyeken mindegyik turisztikai régióban nőtt a vendégforgalom: a Budapest−Közép-Dunavidék és a Balaton térsége voltak a legnépszerűbbek, ezekben a vendégéjszakák 38, illetve 23 százalékát regisztrálták 2018-ban.

Az ingatlan.com korábbi elemzéséből többek között kiderül, hogy a Balaton északi partján az ingatlanok átlagos négyzetméterára idén április közepén 424 ezer forint volt, ez 28 százalékos drágulást jelent éves szinten.

A nyaralókért 374 ezer forintot kértek az eladók négyzetméterenként, ami szintén 28 százalékos áremelkedésnek felel meg.

Egy balatonfüredi nyaralónál több mint 600 ezer forint az átlagár, Révfülöpön pedig 297 ezer forintot tett ki április közepén. A népszerű települések közül a siófoki nyaralókat 478 ezer, a balatonföldváriakat 471 ezer, a balatonlelleieket pedig 454 ezer forintért hirdették négyzetméterenként.