Idén nyáron is baj lehet - alacsonyabb a Velencei-tó vízszintje, mint tavaly év elején

Elemzések2022. ápr. 15.Dajkó Ferenc Dániel

Jelenleg 60 centiméterrel marad el az ideálistól és 40 centiméterrel a minimumtól a Velencei-tó vízszintje. Elkezdték a Pátkai víztározóból feltölteni a tavat, azonban továbbra is alacsony a vízállás. Tavaly év elején magasabban volt a tó vize. Vajon idén nyáron megismétlődnek a tavalyi események, vagy van remény?! Fényképes riport a Velencei-tó jelenlegi állapotáról.

Ahogy haladunk az időben a nyár felé, és közelebb kerül a strandszezon, valószínűleg egyre többen elgondolkoznak rajta, hogy hová menjenek idén nyaralni. Népszerű turista célpont belföldön a Velencei-tó is, de tavaly nyáron a vízszintje olyan kritikus szintre süllyedt, hogy a tó partján egyes helyeken korlátozták a strandolás lehetőségét, és egy-két napon keresztül a part mentén még elpusztult halakat is lehetett látni. A turizmus mellett a tó az ökológiai értéke miatt is nagyon fontos. Felmerül tehát a kérdés, hogy mi a helyzet most a Velencei-tóval és, hogy vajon mi várható az idei nyári időszakban.

Népszerű turista célpont belföldön a Velencei-tó is, de tavaly nyáron a vízszintje olyan kritikus szintre süllyedt, hogy a tó partján egyes helyeken korlátozták a strandolás lehetőségétA Velencei-tó 2022. áprilisában - a stégnél jól látszik, hogy sokkal magasabb is szokott lenni a vízállás

Év végére sem állt helyre a tó vízszintje

A Velencei-tó ideális vízszintje a 130 és 170 centiméter közötti tartományban van a Vízügyi Főigazgatóság honlapján található információk alapján. Január eleje és február vége között a minimum vízszintnek 130-140 centiméter között kellene lennie, míg március és május között legalább a 140 centimétert el kellene érnie a vízállásnak. A nyári hónapokban a minimum vízállás fokozatosan 130 centiméterre süllyedhet.

A Velencei-tó ideális vízszintje a 130 és 170 centiméter közötti tartományban van a Vízügyi Főigazgatóság honlapján található információk alapján. Forrás: vizugy.hu

Ehhez képest tavaly nyáron a tó vízszintje a legrosszabb időszakban 71 centiméteresre esett. Ezután a mélypont után 2021 végén emelkedésnek indult a vízszint, ám a Velencei-tó vízállása a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság által közreadott vízmérleg alapján még az év végén is csak 89 centiméter volt, tehát meg sem közelítette a minimumot.

Megkezdték a tó feltöltését

A Vízügy szakemberei, hogy normalizálják a helyzetet, még 2021 végén megkezdték a tó feltöltését a Zámolyi- és a Pátkai tározók vízkészletéből.

A Velencei-tó 2022. áprilisábanA Velencei-tó 2022. áprilisában

Korábban, például a nyári extrém alacsony vízállásnál, illetve ősszel ezt azért nem tették meg, mert a tározókban túl magasra nőtt a szervesanyag és az alga-koncentráció. Ezért először rá kellett engedjék a Zámolyi tározó vizét a Pátkai tározóra, hogy javítsanak a víz minőségén.A magasabb vízállás és a nagyobb vízmennyiség miatti alacsonyabb vízhőmérséklet segíti a tisztulást, és úgy csökken az algásodást. Csak ezután tudták elkezdeni lecsapolni a Pátkai tározó vizét a Velencei-tóba.

A Velencei-tó tározókból való feltöltése valószínűleg jelenleg is zajlik, de a minimum vízszintet még mindig nem sikerült elérni. Április 14-én a vízszint Agárdon 100 centiméteren állt, ami 40 centiméterrel elmarad az ilyenkor ideális minimumtól.

A Velencei-tó partja 2022. áprilisában - ezeket a köveket víznek kéne ellepnie

Fontos persze kiemelni, hogy az év végi értékhez képest ez így is 11 centiméteres pluszt jelent, így ha a Vízügy nem avatkozik be, a helyzet sokkal rosszabb lenne. A mostani vízállás nem az elmúlt néhány hét esőzéseinek köszönhető, azok csak 1-2 centimétert tudtak emelni a tó vízszintjén mindössze néhány nap erejéig, a vízállás pedig már az esőzések előtt elérte ezt a 100 centiméter körüli szintet.

A velencei tó vízszintje az agárdi vízmércénél, 2022. március 24. és 2022. április 14. között; Forrás: vizugy.hu

Csak az esőben bízhatunk

Mindent összevetve tehát jelenleg is nagyon alacsony a tó vízállása, ezért megkérdeztük a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóságot, hogy milyen vízszint várható az év további részében. Megerősítették, hogy jelenleg 100 centiméteren alakul a vízállás. A válaszuk alapján az ideális, tehát nem a minimum vízszint 160 centiméter lenne, viszont a vízkészlet növelésére jelenleg csak egy csapadékosabb időszak adhat reményt.

Tavaly év elején magasabb volt a vízszint

A helyzet így a jelenlegi vízállás alapján még mindig kifejezetten kedvezőtlen. A Velencei-tó 2021-es vízmérlege alapján tavaly a vízállás februárban érte el a maximumát, 114 centimétert, tehát 14 centiméterrel magasabb értéket, mint ami most tapasztalható, vagy amilyen az idén februári vízállás volt. A nyári időszakra erről a 114 centiméteres vízszintről zuhant a vízállás 71 centiméterre. Ha csak pusztán ezekből a számokból indulunk ki, akkor idén nyáron is rendkívül alacsony vízállásra számíthatunk.

Az időjárástól függ minden

Mindez persze önmagában még nem feltétlenül jelenti azt, hogy idén is megismétlődik, amit a Velencei-tónál tavaly láttunk. A tavalyi helyzethez a kedvezőtlen időjárási viszonyok is hozzájárultak. 2021. májusában ugyan volt egy kifejezetten csapadékos időszak de azt komolyabb szárazság előzte meg és június, illetve július hónapokban is rendkívül kevés csapadék hullott, ami június végére az átlagosnál is melegebb hőmérséklettel társult. Mindez pedig hozzájárult ahhoz, hogy a Velencei-tó vízszintje ennyire lecsökkent.

Idén azonban még nem tudhatjuk milyen időjárás várható. Szerencsés esetben nem lesz nagyon száraz nyarunk és tavasszal még jön egy jelentősebb csapadékos időszak és akkor nem biztos, hogy idén is ennyire lecsökken a tó vízállása. Abban az esetben viszont számíthatunk idén is a 2021-es extrém alacsony vízszintre, ha csapadék szempontjából kedvezőtlenül alakul az időjárás az elkövetkező hónapokban.

Ez egy természetes folyamat része

A Velencei-tó kapcsán egyébként fontos megjegyezni, hogy történelmi léptékben a tó jelenlegi, illetve tavaly nyári alacsony vízállása nem egyedülálló, sőt még csak nem is jelent rekord szintet. 1935-ben a tavon 80 centiméteres vízszintet mértek, míg 1948-49-ben 63 centiméterre csökkent a vízállás. A viszonylag közeli múltban, 1989 és 1993 között is volt már alacsony a tó vize. 1993 végére az agárdi vízmércén csupán 71 centimétert mértek.

Áprilisi naplemente a Velencei-tavon - hiába alacsony a vízállás, a tó így is idilli hangulatot áraszt

Habár kevés az erről szól írásos adat, de valószínűleg több száz éves időtávlatban is többször csökkent le a tó vízszintje. A tavat már a keletkezése óta jellemzően sekély vízszint jellemzi, ami a csapadék és hőmérséklet viszonyoktól természetes módon mindig is erősen ingadozott, és a tómeder valószínűleg már többször került a kiszáradás közelébe – olvasható a Vízügy honlapján.

Mindez pedig azért fontos, mert bármilyen rossz is, ami tavaly óta történik a Velencei-tóval, valószínűleg természetes folyamat, és a tó életciklusának a része.