Ingyenes, és meg lehet vele spórolni a könyvelőt - íme a NAV átalányadós szoftvere 

Elemzések2022. nov. 25.Kovács Dániel

Bonyolult az átalányadózás, sok egykori Katás mégsem akar a könyvelőnek fizetni havonta. Kisebb nagyobb összegekért már számos nekik szóló szoftver érhető el, október óta pedig már a NAV is elindított egy ingyenes platformot, amely kiválthatja a könyvelőhöz szaladgálást. A közmondással ellentétben mi megnéztük az ajándék ló fogát, íme az eredmény.

Tízezrek lettek szeptemberben egyik pillanatra Katásból általányadós vállalkozók. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egyből át is látják az új adórendszert, amibe csöppentek.

- A számlát ugyanúgy kell kiállítani, mint korábban, de nagyjából ezzel ki is merült a hasonlóság - mondja a Növekedés.hu-nak Báthory-Király Kata, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt. adótamácsadója, akit arra kértünk, foglalja össze, mi bonyolítja ősz óta a botcsinálta átalányadósok életét.

- Akár főállású, akár mellékállású általányadós vállalkozó valaki, okvetlenül oda kell figyelnie, hogy

ne felejtse el a havi bevallást, amit abban az esetben is be kell nyújtani, ha nincs adófizetési kötelezettség

- mondja a szakértő hozzátéve, a havi fizetnivalókra is sokkal jobban oda kell figyelni, ugyanis a TB-járulékot, valamint a szociális hozzájárulást havi rendszerességgel kell befizetni, míg az Szja-t negyedévente. 

Nem csoda, hogy nyáron sokszor elhangzott, mindezt a frissen váltó vállalkozók jelentős része képtelen lesz nyomon követni, így okvetlenül érdemes lesz könyvelő szolgáltatását igénybe venni. Csakhogy az amúgy is megnövekedett adóterhek mellett sokan gondolták úgy, inkább megspórolják azt a 10-20 ezer forintot, amit havonta a könyvelőnek kellene fizetniük. 

Könyvelő helyett szoftver?

Nem véletlen, hogy az elmúlt hónapokban gombamódra szaporodtak azok a hirdetések, amelyek pár ezer forintért, vagy akár 1000 forint alatt kínálnak olyan szoftveres megoldásokat, amelyek kifejezetten az átalányadósokra lettek szabva. Sót maga a

Nemzeti Adó és Vámhivatal is előállt egy olyan megoldással, amely feleslegessé teszi, hogy a vállalkozóknak minden hónapban könyvelő szolgáltatásait kelljen igénybe vennie apró-cseprő ügyintézésekért,

ráadásul a NAV-szoftver használata, akárcsak a korábban bevezetett online számlázó programjuk, ingyenes.

Pár kattintással elkészítheti és benyújthatja a járulékbevallását.

- 2022. október 5-től elérhető webalkalmazás, az adózó a vállalkozói tevékenységéhez kapcsolódó kérdések megválaszolásával és a NAV rendelkezésére álló adatok felhasználásával, kiegészítésével pár kattintással elkészítheti és benyújthatja a járulékbevallását, szemben a hagyományos űrlap alapú bevallás kitöltésével - tudtuk meg a NAV-tól.

A webalkalmazásban bevételi adatként az aktuális bevallási időszakra (hónapra) vonatkozó, az adóhivatalhoz beérkezett és nyilvántartott Online Számla adatok, az Online Pénztárgépek és Automataberendezések nyugtaadatainak nettó összesített összege szerepel. Az összeg megállapításánál a NAV a számlák teljesítési dátumát (teljesítési dátum hiányában a kiállítási dátumot), nyugtáknál a kiállítás keltét, gyűjtőszámláknál a számla tételeinek teljesítési dátumát veszi alapul. 

További előny, hogy bár az átalányadósoknak az átalányban megállapított adóköteles jövedelmük után negyedévente adóelőleget kell fizetniük, amit az adóévet követő május 20-áig kell bevallaniuk a személyijövedelemadó-bevallásban,

azoknak a felhasználóknak, akik hónapról hónapra a webalkalmazást választják adókötelezettségük teljesítésére – tehát ezen a platformon adják meg a havi adó- és járulékbevallás alapjául szolgáló adataikat –, a negyedéves szja-előleg számításában is segít az alkalmazás. 

Próbálják minél egyszerűbbé tenni a rendszert

A szoftveren látszik, hogy a fejlesztők célja elsősorban az volt, hogy egy laikus felhasználó is elboldoguljon vele, például ha az adózó a személyi jövedelemadó-előleg megállapításakor szja-adóalapkedvezményt érvényesít, akkor a négy vagy több gyermekes anyák kedvezménye, a személyi kedvezmény, a 25 év alatti fiatalok kedvezménye, illetve az első házas kedvezmény számításához is segítséget kap a felületen, ha az rá vonatkozik.

Ám meg sem jelenik választhatóként a 25 év alatti fiatalok kedvezménye, ha a bevallását készítő adózó idősebb a kedvezményezett korosztálynál.

Az alkalmazásban a havi bevallás és az szja-előleg fizetését megalapozó adatok összesítése és a havi bevallás generálása is megtörténik, amit pdf. formátumban meg lehet nézni, lementeni.

Összegezve, ha az egyéni vállalkozó a webalkalmazást választja havi adó- és járulékbevallásának teljesítésére, akkor

a NAV az adózóra vonatkozóan rendelkezésére álló adatai, továbbá az adózónak a felületen feltett kérdésekre adott válaszai alapján összeállítja a havi adó- és járulékbevallás tervezetét.

- A NAV hosszabb távú célja – az új bevallási módszer tapasztalataira építve –, hogy az egyszerűsített bevallási kötelezettség teljesítésébe további adózói csoportokat vonjon be, ezáltal a nem űrlap-alapú bevallási módszert szélesebb körben tegye elérhetővé, alkalmazhatóvá - írta a Növekedés.hu-nak a hivatal. 

A fejlesztők célja elsősorban az volt, hogy egy laikus felhasználó is elboldoguljon vele.

Van még hova fejlődni, de már használható a rendszer

Maga a program a NAV honlapján az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) érhető el. Könnyen megtalálható, gyorsan ki is próbáltuk. A kezelés rendben van, viszont aki sikítófrászt kap a hivatali bikkfanyelven feltett kérdésekről, az bajban lesz a válaszadással is.

Vannak ugyan helyenként segítséget kínáló szövegbuborékok, de azok is hasonló nyelvezettel íródtak, így nem jelentenek hathatós támogatást.

Aki az elmúlt években nulla szakértelemmel evickélt végig a Katás időszakon kihasználva az adónem egyszerűségét, annak, legalábbis kezdetben biztosan bonyolult lesz.

Első nekifutásra nekünk sem az az összeg szerepelt az adóbevallás-tervezetben, amit látnunk kellett volna. Tanácsunk tehát az, hogy érdemes hozzáértő segítségét kérni az első 1-2 kitöltéskor, akár a NAV infovonalát, a 1819-et is fel lehet hívni, a diszpécserek néha meglepően hatékonyan tudnak elkalauzolni az útvesztőben.

Viszont aki veszi a fáradtságot, és egyszer-kétszer végigszenvedi magát rajta, harmadjára már a kisujjából fogja kirázni. Azok biztosan szeretni fogják, akik ugyanezt az utat egyszer már végigjárták a NAV online számlázó programjával.