KATA helyett cégalapítás - érdemes külföldön keresgélni? 

Elemzések2022. aug. 4.Kovács Dániel

Lesz aki nem jár rosszul, de sokaknak nagyon fog fájni a KATA megszüntetése. Szakértő segítségével vizsgáltunk meg minden hazai alternatívát, az biztos, hogy minden esetben jelentősen nőni fog az adóteher. Nem véletlen, hogy ellepték a netet a külföldi cégalapítást kínáló könyvelőirodák, egyesek olyan kedvező feltételeket kínálnak, amely vetekszik a KATA-val, van ugyanakkor egy buktatójuk.

Szeptember 1-jén lép hatályba az új Kata-törvény. Egyik legjelentősebb változás a jelenleg még hatályos régi Kata-törvényhez képest, hogy adóalany kizárólag a főfoglalkozású egyéni vállalkozó lehet, míg a másik, hogy megszűnik a Kata adóalanyisága az egyéni vállalkozónak is, ha kifizetőtől szerez bevételt. 

- Szeretném felhívni néhány fontos dologra a figyelmet. Az új Kata-törvény szerint egyéni vállalkozónak csak az az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvény szerinti vállalkozó minősül, így

szeptembertől nem választhatja a Kata adóalanyiságot például az egyéni ügyvéd vagy a szolgáltató állatorvos.

A másik lényeges dolog, hogy nem minősül főfoglalkozású egyéni vállalkozónak, például akinek van legalább heti 36 órás munkaviszonya, aki nyugdíjas, aki közép- vagy felsőoktatási intézmény nappali rendszerében tanulmányok folytatása mellett végez egyéni vállalkozási tevékenységet - mondja a Növekedés.hu-nak Kökényesiné Pintér Ilona. A Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt.szakmai igazgatója hozzáteszi, utóbbiak szeptembertől akkor sem választhatják a Kata alanyiságot, ha kizárólag magánszemélyeknek nyújtanak szolgáltatást.

Rengetegen vannak tehát most, akik kétségbeesetten keresik a megoldást. A sokat emlegetett általányadózással ugyanis

egy 500 000 Ft havi bevétellel rendelkező főállású egyéni vállalkozónak havonta 89 500 Ft-al nő az adófizetési kötelezettsége szeptembertől.

A vállalkozói személyi jövedelemadózás viszont igen bonyolult, a nyereség kiszámítása mellett vannak benne speciális elszámolási szabályok, kedvezmények és szankciók. Ebben az esetben a bevételből csak a ténylegesen, számlával, bizonylattal igazolt kiadások vonhatóak le, és az után kell megfizetni a 9 % vállalkozói személyi jövedelemadót.

A vállalkozói adózás utáni jövedelmet további 15 % személyi jövedelemadó és 13 % szociális hozzájárulási adó terheli. És mindez csak a személyi jövedelemadó, mert

havonta a minimálbér után a 18,5 % társadalombiztosítási járulékot és a minimálbér 112,5 %-a után pedig a 13 % szociális hozzájárulási adót abban az esetben is meg kell fizetnie,

ha az egyéni vállalkozó vállalkozói kivétet a költségei között nem számol el. 

- Ezt az adózási módot csak azoknak a vállalkozóknak ajánlanám, akiknek sok a költségük, alkalmazottjuk van, termelő tevékenységet végeznek vagy beruháznak - húzza alá a könyvelő.

Rárepülnek az egykori katásokra

Nem csoda, hogy sokan keresnek most kétségbeesve menekülőutat a jelentősen megnövekedett adóterhek miatt, erre a keresletre pedig sajátos kínálat jelentkezik. Tele lett az internek ajánlatokkal, amelyek külföldi vállalkozást, vagy cégelapítást kínálnak a KATA alternatívájaként. 

- A magyar kisvállalkozásoknak eddig jó lehetőséget biztosított a KATA-s adózási forma, mely keretein belül egyszerűen és költséghatékonyan tudták a tevékenységüket végezni.

Az angol cégen keresztül történő működés ugyanezt nyújthatja vállalkozása számára.

Egyszerűség és költséghatékonyság - fogalmaz a Griff Consulting brit könyvelőiroda, amely azt ajánlja, még angolul sem kell tudni mindehhez, Budapesten és Brightonban is van irodájuk, kollégáik magyar nyelven is segíteni tudnak ügyfeleiknek. Mint írják,

egy angliai céget már 190 fontért, azaz kevesebb, mint 100 ezer Forintért meg lehet alapítani, és azt ígérik, hogy Legtöbb esetben még kevesebbe is kerülne fenntartani az angol céget, mint a KATÁ-s vállalkozást.

Ausztriai ajánlatokat is gyakran feldob mostanában a Facebook, itt leginkább a vállalkozóknak juttatott extra kedvezményekkel csábítgatnak, például azzal, hogy Minimum. 889 - 1.334 €/hó (344 - 516.000 Ft közötti) nyugdíjat lehet elérni  számíthatsz 15 év vállalkozói jogviszony után, vagy hogy a családi pótlék négyszer akkora mint Magyarországon, ami két gyermek esetén évente közel 1 millió Forint különbséget jelent.

Szlovákiában nagyjából harmincezer Forintnak megfelelő Euróért biztosítana székhelyet és könyvelést egy cég, amely hangsúlyozza, Szlovákiában nincs havi általányadó, iparűzési adó, és kamarai tagdíjat sem kötelező fizetni.

Működhet, de van egy nagy buktató

- Magyar magánszemélyek, vállalkozók, mindennemű korlátozás nélkül vállalkozást alapíthatnak az EU tagországaiban, az adott tagország által szabályozott feltételekkel. Megtehetik tehát a magyar vállalkozások, hogy Magyarországon megszűntetik vállalkozásukat, és más EU államban alapítanak egy másikat - mutat rá  Kökényesiné Pintér Ilona. Kérdés azonban, hogy hol adózik a külföldön alapított, de Magyarországon végzett vállalkozási tevékenység.

A vállalkozási nyereségből, illetve az egyéni vállalkozási tevékenységből származó jövedelem abban az országban adóköteles, amelyikben illetőséggel rendelkezik a jövedelemben részesülő adóalany.

Vállalkozások esetében az üzletvezetés helye határozza meg az illetőséget.

- A tényleges üzletvezetés hely az, ahol az adóalany üzletvezetéséhez szükséges kulcsfontosságú vezetési és kereskedelmi döntéseket lényegében meghozza. A tényleges üzletvezetés helye rendszerint az a hely lesz, ahol a legmagasabb rangú személy vagy személyek csoportja döntéseit meghozza, és a mindennapi vezetési tevékenységet végzik - húzza alá a könyvelő.

Abban az esetben tehát, ha magyar állandó lakással rendelkező magánszemélyek külföldön alapítani vállalkozást (amit szabadon megtehetnek), de az üzletvezetés helye továbbra is Magyarország, és a tevékenységet is itthon végzik, úgy a kettős adóztatást elkerülő egyezmények értelmében

a vállalkozási nyereségből származó jövedelem Magyarországon, a magyar adójogszabályok szerint adóztatható.

- Mindezek alapján igen kockázatosnak tartom, hogy pusztán a Kata adóalanyiság megszűnése miatt külföldön alapítsanak vállalkozást - hangsúlyozza Kökényesiné Pintér Ilona.

Azaz hiába igazak az online hirdetések, ha Magyarországon végzi a magyar magánszemély a tevékenységét, akkor az adóztatás helye Magyarország. Természetesen minden kockázat nélkül ajánlja a Griff Consulting a saját szolgáltatását, hiszen Angliában fizet adót a cég, ott nincs is semmi probléma. De mivel valójában Magyarországon van az adóztatás helye, ez egy adóelkerülés, és

az elmúlt időben a NAV és a PM igen nagy erőfeszítéseket tett és tesz annak érdekében, hogy pont az ilyen adóelkerülő vállalkozásokat megtaláljon, és a valódiság elve alapján ott adóztassa meg a jövedelmet, ahol az keletkezett (jelen esetben Magyarország).

A Griff Consulting csak arról nem beszél, hogy mi történik akkor, ha a tevékenységet nem Angliában végzi a vállalkozás. Hatalmas az adókockázat, Magyarországon előbb-utóbb ellenőrizni fogják ezeket a cégeket (5 év az elévülési időszak), és meg fogják állapítani az adóhiányt, és a bírságot.

Nem mindenki jár rosszul

A könyvelő szerint egyébként is érdemes  végiggondolni, valóban rosszul jár-e a Katából kiszoruló vállalkozó. Azoknak az egyéni vállalkozóknak például, akik nyugdíjasok, szeptembertől célszerű az átalányadózást választani, a többes jogviszonyú egyéni vállalkozóknak is, akik például a nappali tagozatos hallgatói jogviszonyuk, vagy éppen, legalább a heti 36 órás munkaviszonyuk mellett végzik vállalkozási tevékenységüket.

E körbe tartozó egyéni vállalkozók az 1 200 000 Ft jövedelemig nem fizetnek társadalombiztosítási járulékot és szociális hozzájárulási adót sem.

Gyakorlatilag egy munkaviszonnyal rendelkező futár havi 200 000 Ft bevételig (120 000 Ft az átalányban meghatározott jövedelem) teljesen adó és járulékmentes. Aki pedig ebből a körből is kiesik, az még mindig alapíthat itthon egy Bt.-t vagy Kft.-t, ez esetben kétféle adózási mód, a társasági adó (Tao), és a kisvállalati adó (KIVA) közül választhatnak. A Tao esetében a nyereség után kell fizetni adó, míg a KIVA esetében – ha eltekintünk a korrekciós tételektől -, akkor a személyi jellegű ráfordítás képezi az adó alapját. Ugyanakkor mndkettő esetében elmondható, hogy lényegesen bonyolultabb a jól bevált Katánál, ezért érdemes minden esetben adótanácsadó segítségét kell kérni.