Itthon is veszélyben a karácsony - A játékokra érdemes az áruhiány előtt lecsapni

Elemzések2021. nov. 3.D.J.

Én azt tanácsolom mindenkinek, hogy idén ne az utolsó pillanatra hagyja a karácsonyi ajándékvásárlást – mondta el a növekedés.hu-nak a legnagyobb magyar játék webáruház a JátékNet ügyvezetője.

Az ellátási láncok zavarai egyre több problémát okoznak szerte a világban. A gondok lassan hozzánk is begyűrűznek. A negatív tendenciákból a játék kereskedők se tudják kivonni magukat.

Ami tapasztalható, az a többi iparághoz hasonló drágulás, ami az alapanyag, energia, szállítási költségek emelkedésére vezethető vissza, az ellátási láncok nehézségei miatt egyes termékek késve vagy egyáltalán nem érkezhetnek meg a boltok polcaira. Én azt tanácsolom mindenkinek, hogy idén ne az utolsó pillanatra hagyja a karácsonyi ajándékvásárlást

mondta el a növekedés.hu-nak a legnagyobb magyar játék webáruház  a JátékNet ügyvezetője, Őri Gergely.

Mint a cégvezér hozzátette: egyre több fennakadás tapasztalható a COVID kezdete óta. Folyamatosan érezhetőek a chiphiány, energia, alapanyag és emberi erőforrás hiányokra visszavezethető termelési akadozások Ázsiában, illetve a konténerhiányok okozta szállítási nehézségek.

Lassabban és jóval drágábban jönnek el az áruk, illetve ha már eljöttek, akkor számos esetben tapasztalható, hogy a szűk keresztmetszet átkerül az európai oldalra az ellátási lánc későbbi részére.

Azt azért hozzátette: a játékiparban inkább a „nehezebb vagy lassabb” hozzáférés volt tapasztalható különféle termékeknél, olyasfajta leállás, mint például az autóiparban a félvezetőknél vagy a chipeknél egyelőre nem tapasztalható.

Mindenesetre most jókora bajokat okoz globálisan az, hogy a járvány miatt először a leállási hullám és a leépítések miatt komoly kár érte a logisztikai hálózatokat, majd hirtelen megugrott a kereslet, úgy hogy az ellátási láncok még nem álltak helyre.  

Az IMF közgazdászai épp a napokban számoltak be róla, hogy „a válság előtti szint duplájára emelkedett a szállítási határidő az ellátási láncok akadozása miatt”.

Jellemző, hogy jelenleg a nagy kikötőknél óriáshajók százai vesztegelnek a tengeren. A legnagyobb gondok jelenleg Nagy-Britanniában vannak, ahol a bajokra rátesz egy lapáttal a Brexit is. A szigetországban sok helyen az alapvető élelmiszerekből, bútorokból és üzemanyagból is hiány lépett fel.

Mivel a logisztikai láncokat megpróbálják helyreállítani azzal, hogy a kamionsofőröknek nagyobb fizetést kínálnak, ezért az elmúlt napokban sok buszsofőr felmondott a munkahelyén és kamionra váltott. Aminek viszont az lett az eredménye, hogy most a tömegközlekedésben kezdenek zavarok jelentkezni.

Ami a gyerekjátékok piacát illeti, több országban is jelezték már a kereskedők, hogy az üzletek nem valószínű, hogy ki tudják majd szolgálni a vevők rohamát.

Az egyik gyerekjátékok gyártásával foglalkozó amerikai cég az MGA Entertainment korábban azzal számolt, hogy idén 50 százalékos forgalom-növekedést fognak elérni, de a globális logisztikai nehézségek miatt visszafogták az előrejelzésüket és most már a növekedésüket 18-20 százalék közé teszik.

Az amerikai játékipari szövetség feje Steve Pasierb is azt ajánlotta a szülőknek, hogy ha a gyerek már valamelyik játékba beleszeretett, akkor ne várjanak a vásárlással.