Újra háborús konfliktus fenyeget a Balkánon

Hírek2021. nov. 3.Sz.A.

Nagyon valódi a veszélye, hogy újabb háborús konfliktus robbanhat ki Bosznia-Hercegovina szétszakadásával - erre figyelmeztetett Christian Schmidt, az ENSZ boszniai főképviselője.

A The Guardian által idézett főképviselő szerint a szerb szeparatisták önálló hadsereg létrehozásával fenyegetnek, így lehet, hogy az eddiginél több ENSZ békefenntartót kellene a térségbe vezényelni

A három és féléves boszniai háborút 1995 végén lezáró Daytoni békeszerződés szerint Bosznia-Hercegovinát két részre osztották: az egyik a főleg bosnyák és horvátok által lakott, Szarajevó központú terület, illetve a 95 százalékban szerbek lakta Boszniai Szerb Köztársaság, melynek kormányzati központja Banja Lukában van.

Az ENSZ jelenleg 700 fős kontingenst állomásoztat az EU force (Eufor) keretén belül, és a NATO is jelen van Szarajevóban, mindkét misszió meghosszabbítása a napokban esedékes, a kérdésről a Biztonsági Tanács dönt.

- Ha a hadsereg szétválására sor kerül, a nemzetközi katonai jelenlétet felül kell vizsgálni, mert a folyamat veszélyezteti a Daytoni egyezséget - mondta az ENSZ főképviselője.

Bosznia

Az 51 ezer négyzetkilométer területű ország felét adja a Bosznia-hercegovinai Föderáció. Bosznia északi szomszédja Horvátország, északkeletről Szerbiával, délkeletről Montenegróval határos.

Az Oroszország szimpátiáját élvező szerb törekvésekkel párhuzamosan Nagy-Albánia kialakításáról is heves viták zajlanak: Koszovó és Albánia egyesítésével jönne létre egy új állam.

Orbán Viktor miniszterelnök szerda este Budapesten, a Karmelita kolostorban fogadta a nemzetközi közösség új boszniai főképviselőjét - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Orbán Viktor és Christian Schmidt megbeszélésükön áttekintették a balkáni térség helyzetét - mondta a sajtófőnök.
A német politikus idén augusztus elsejével foglalta el főképviselői hivatalát.