Jön fel a Balkán!

Elemzések2017. nov 3.Növekedés.hu

Közzétette a Világbank a szokásos üzleti környezet-versenyképesség rangsorát (Doing Business Ranking). A legfontosabb információk ilyenkor világszerte körbejárnak, így az élboly: Új-Zéland, Szingapúr, Dánia, vagy a záróhármas: Venezuela, Eritrea, Szomália. Számunkra az is fontos, hogy Magyarország most a 48-ik lett. Ám az adatok részleges böngészéséből érdekes adalékok nyerhetők ki, például az, hogy az elmaradottabbnak gondolt balkáni országok sokat javítottak pozíciójukon. A legmagasabbra rangsorolt Macedónia már a 11-ik a teljes listán, ahol fontos hangsúlyozni, hogy nem versenyképességről, hanem összetett üzleti paraméterekről van szó (infrastruktúra, egyszerű cégalapítás, kisebbségi jogok, hitelhez jutás). És végül még egy érdekes sorrend.  Kevés olyan lista van, főleg, ami a gazdaságot illeti, amelyben az európai országok közül Koszovó vezet. De a Világbank azt is összesíteni képes, hogy mely országok tudtak egy év alatt a legtöbbet fejlődni. Nos, 2017-ben Koszovó volt az egyetlen európai ország, amelyik a fejlődés ütemét tekintve bejutott a top 10-be, ahol egyébként még a következő államok nyerték el a World Bank kiemelt dicséretét: Brunei, Thaiföld, Malawi, India, Üzbegisztán, Zambia, Nigéria, Dzsibuti és Salvador.

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.