Mi a mérlege a három éve bevezetett orosz embargónak?

Elemzések2017. nov 3.Növekedés.hu

Az Európai Unió szempontjából nem sült el jól az EU – Oroszország gazdasági szankciósorozat. Mint emlékezetes, 2014-ben az EU az Ukrajna destabilizálását támogató orosz lépések miatt szankciókat vezetett be Oroszország ellen. Nem késett a válasz sem, Moszkva is betiltotta az uniós, illetve az amerikai termékek behozatalát, így a húst, a halat, a tejtermékeket, a zöldség-gyümölcsöt. Több mint három év után már meghúzható a mérleg. Oroszországban nem alakult ki élelmiszerhiány, igaz az árak ma 70 százalékkal magasabbak (ennek oka részben a rubel leértékelődése, részben a kereskedelmi nehézségek). Ám az európai gyártókat könnyen pótolta Oroszország, a folyamat legnagyobb nyertesei Fehéroroszország, illetve főleg muzulmán országok, Törökország, Egyiptom, Marokkó és más közel-keleti államok lettek. Emellett ma már kimondható, hogy maga Oroszország is sokkal önellátóbb lett. Szinte minden terménynél jelentősen nőtt az orosz termelés, mert állítólag sikeres volt az agrárvállalkozások indításához kitalált olcsó hitelprogram, amellyel tízezer fiatal vállalkozó élt, és amelynek összesített értéke többszázmilliárd rubel volt. Magyarország a folyamatban mindenképpen veszített, igaz a leginkább érintett baromfiágazat azért részlegesen Dél-Kelet-Ázsia felé át tudta csoportosítani a kivitelét.  

SIKERSZTORIK
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Így osztja be idejét a világ leggazdagabb embere
Jeff Bezos szerint szükség van nagy ívű, hosszú távú víziókra, azonban időnk, energiánk túlnyomó részét rövid távú, 2-3 évre vonatkozó célkitűzésekre kell összpontosítani.
Siker2019. márc 17.
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
100 éve nem volt ekkora vagyonuk az amerikai ultragazdagoknak
Ijesztő: ilyen arányokra utoljára az 1920-as évek végén, még a nagy gazdasági világválság kitörése előtt volt példa.
Pénzügyek2019. feb 26.
Ezek a legkedveltebb nászutas célpontok
A rangsor első helyére a görögországi Santorini került, nem véletlenül, hiszen a lenyűgöző kék-fehér épületeiről híres vulkanikus sziget Görögország egyik legszebb turisztikai célpontja. Mutatjuk a többit is.
Hírek2019. márc 15.