Kalkulátorral is segíti a volt katásokat a Magyar Bankholding

Elemzések2022. szept. 30.Növekedés.hu

Az utóbbi időben több nehézséggel is szembe kellett nézniük a magyarországi mikro- és kisvállalkozásoknak. A magyar gazdaság számára óriási jelentőséggel bírnak ezek a cégek, éppen ezért a Magyar Bankholding is kiemelt figyelmet fordít rájuk termékeinek, programjainak fejlesztése során. A katával kapcsolatos változások szintén kihívások elé állítják a vállalkozókat, ebben egy új, KATA-kalkulátor programmal igyekszik támogatni őket a bankcsoport.

Piacvezető a mikro- és kisvállalkozások támogatásában

A mikro- és kisvállalkozások a magyar gazdaság fontos szereplői, jövedelem- és munkahelyteremtés szempontjából is nagy jelentőséggel rendelkeznek, támogatásuk tehát nemzetgazdasági érdek. Ezért is fontos a Magyar Bankholding számára, hogy élen járjon a szegmens finanszírozásában, ezzel is hozzájárulva a hazai gazdaság folyamatos fejlődéséhez.

Az MKB Bank és a Takarékbank együtt közel 250 ezer mikro- és kisvállalati ügyfelet szolgál ki, ezzel pedig piacvezetőnek számít a szegmensben.

A pozíció megtartása, illetve további erősítése az egyik fókuszpontja a Magyar Bankholding rövid- és hosszú távú terveinek.

A körülmények ellenére hasít a Széchenyi Kártya Program

Mivel a cégeknek nehéz és bizonytalan gazdasági környezetben kell most helyt állniuk, azt gondolnánk, hogy inkább a kockázatmentesebb üzletműködést választják.

Azonban a Széchenyi Kártya Program eddigi eredményei mást mutatnak: a most lezárult Széchenyi GO! program során számos vállalkozás döntött úgy, hogy beruházásokba kezd, köszönhetően a program által nyújtott, a piaci átlaghoz képest jóval kedvezőbb feltételeknek.

A GO! után a Széchenyi MAX programmal folytatódik a mikro- és kisvállalkozások támogatása. A nyár végén elindult hitelprogramban megmaradnak a népszerű konstrukciók, mint a folyószámlahitel, a likviditási és a beruházási hitel. Ezek messze a piacon elérhető árszint alatt, 1,5 és 3,5 százalékos ügyfél által fizetendő kamatokkal érhetőek el. Újdonságként pedig megjelennek az energiahatékonyság javítását támogató termékvariánsok (akár 0,5 százalékos kamatszint mellett) is, így hozzájárulva a gazdasági nehézségek okozta problémák enyhítéséhez.

Banki segítség a katából kikerülő vállalkozóknak

A kata-szabályokat érintő módosítások sok vállalkozót újabb változások elé állítanak, amelyre reagálniuk kell az általuk fizetett adónem szempontjából, és a Magyar Bankholding feladatának érzi, hogy ebben az ügyfelek mellett álljon.

A támogatás egyik módja, hogy különböző banki kedvezményekkel segítséget nyújt a megnövekedett adóterhek kompenzálásában. Emellett nagy segítség lehet a korábban katásként működő vállalkozók számára az MKB Bank számlázóprogramjának, a BUPA-nak a legújabb funkciója, a kata-kalkulátor.

A könnyen kezelhető programban ellenőrizhetik a felhasználók, hogy bevételük mellett várhatóan melyik adózási forma lenne a legmegfelelőbb számukra, és a kalkuláció alapján tudnak könyvelőjükkel, adótanácsadójukkal egyeztetni. (X)