Nagy István: újabb termőföld-értékesítési csomagok jönnek

Hírek2022. szept. 30.Növekedés.hu

A Nemzeti Földügyi Központ folyamatosan vizsgálja a tulajdonosi joggyakorlásába tartozó földeket szükségesség, illetve értékesíthetőség szempontjából is, tehát várhatóan további értékesítési csomagokkal fognak jelentkezni – mondta VG.hu-nak adott interjújában Nagy István agrárminiszter.

Hozzátette: a szaktárca és a földügyi központ mindent megtesz annak érdekében, hogy a gazdák tudomást szerezzenek az újabb hirdetményekről. A miniszter beszélt a kormány egyik legnagyobb vállalásáról is, az osztatlan közös földtulajdon felszámolás állásáról is. 

Több programot is indított már a magyar állam az osztatlan közös tulajdonú területek megszüntetésének orvoslására, ugyanakkor még van feladat ezen a területen - emelte ki az agrárminiszter.

Az Agrárminisztérium továbbra is elkötelezett az osztatlan közös földtulajdon felszámolásának gyorsítása mellett, amivel a magyar birtokpolitika több mint három évtizedes adósságát kívánja rendezni. A szeptemberben indult programban éppen ezért értékesítenek olyan ingatlanhányadok is, ahol az állam kisebbségi tulajdonos, így akár a tulajdonostársak többlettulajdonhoz juthatnak az érintett ingatlanban, ezzel – ideális esetben – csökkenhet a tulajdonostársak száma is. A termőföld nemzeti kincs.

Éppen ezért a Nemzeti Földügyi Központ egyik fő feladata az állami tulajdonban lévő földvagyonnal való észszerű és a földbirtok-politikai irányelveknek megfelelő gazdálkodás, a földnek a mezőgazdasági termelés ökológiai feltételeire, valamint a gazdaságosság és a jövedelmezőség szempontjaira figyelemmel történő hasznosításának elősegítése, továbbá a családi gazdaságokon alapuló korszerű birtokszerkezet kialakításának előmozdítása - emelte ki Nagy István.

(VG)