Kamatemeléssel reagált az MNB a magasabb inflációra

Elemzések2020. szept. 24.HP

Az inflációs kockázatok csökkentése érdekében 0,15 százalékponttal 0,75 százalékra emelte az MNB az egyhetes betét kamatát. A fejlemények mérséklik az eladói nyomást a forinton.

Mi indokolta az egyhetes betéti kamat 0,6 százalékról 0,75 százalékra történő emelését?

A Monetáris Tanács a szeptemberi közleményében jelezte, hogy a koronavírus-járvány időszakában is elkötelezett az árstabilitás fenntartása mellett és készen áll a megfelelő eszközök alkalmazására, amennyiben az inflációs kilátások változása ezt megkívánja - az MNB közlése szerint. Mint írják:

az MNB elejét kívánja venni annak, hogy a jelenlegi bizonytalan környezet az inflációs kockázatok emelkedését okozza, ezzel összhangban döntött az egyhetes betéti kamat emeléséről.

A Monetáris Tanács a továbbiakban is szoros figyelemmel követi, hogy a rövid oldali kamatok minden részpiacon és minden időszakban az árstabilitás elérését biztosító kamatszinttel összhangban alakuljanak. Az egyhetes betéti eszköz kamatát az MNB továbbra is a heti tenderek keretében határozza meg.

A mai tenderen a jegybank az összes benyújtott ajánlatot elfogadta.

Várható hatások

A lépés hatására csökkenhet a bankrendszerben lévő likviditás, illetve enyhén megemelkednek a rövid oldali kamatlábak. Ennek következtében mérséklődhetnek az inflációs várakozások, illetve középtávon alacsonyabb pályára kerül a fogyasztói árindex. A fejlemények emellett csökkentik az eladói nyomást a forinton.