Karantén alatt kézenfekvő ötlet az otthoni filmnézés – De mekkora is a streaming szolgáltatók ökológiai lábnyoma?

Elemzések2020. márc. 12.Tudás.hu

Aki betartja a kérést, hogy ne menjen sehova, sokaknak tesz szívességet, többek között magának is. Ez a legalkalmasabb idő arra, hogy például, hogy filmet nézzünk. De vajon mi az ökológiai ára az egyre népszerűbb streaming szolgáltatásoknak és videómegosztóknak?

A klímaváltozás és az arról való társadalmi párbeszéd egyre inkább bekúszik a mindennapjainkba. Ezzel párhuzamosan mind több hétköznapi, ártalmatlannak tűnő dologról derül ki, hogy így, vagy úgy, de hozzájárul az üvegházhatású gázok egyre fokozódó kibocsájtásához, vagy más módon környezetszennyező hatású.

A szennyező iparágak között pedig az utóbbi években egyre többször kezdték emlegetni a nagy streaming szolgáltatókat és videómegosztókat is. Ezek a szolgáltatók ugyanis hatalmas szerverközpontokat tartanak fenn, amelyeken a szolgáltatásaik alapját képező hihetetlen mennyiségű adatot (videót) tárolják.

Ezek a szerverközpontok pedig – nem meglepő módon – hatalmas energiafogyasztók. A témáról részletesen olvashat a Növekedés.hu társoldala, a Tudás.hu cikkében.