Ezer dollárt adna minden amerikainak a koronavírus miatt Obama volt tanácsadója

Hírek2020. márc. 11.Növekedés.hu

Ezer dolláros különjuttatást adna minden amerikai felnőtt számára Jason Furman, az Obama-kormányzat egykori gazdasági tanácsadója. A koronavírussal sújtott gazdaság élénkítését szolgáló javaslata szerint a kongresszus által nyújtott támogatás része lenne az is, hogy a családok gyerekenként plusz ötszáz dollár juttatásra lennének jogosultak.

A volt gazdasági tanácsadó a Wall Street Journal-ban megjelent véleménycikkében 350 milliárd dolláros segélycsomag aktiválására szólította fel a kongresszust, hogy a szociális biztonsági háló támogatásával pénzügyi mentőövet dobjanak a koronavírus által leginkább érintett polgárok számára - számolt be a Business Insider.

Egyre több közgazdász szerint a koronavírus által megtépázott gazdaságnak szüksége lenne állami élénkítő költekezésre, ami fokozná a háztartások keresletét.

A Furman által szorgalmazott segély nem példa nélküli. A Bush-kormányzat 2008-ban a 168 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomag részeként 600 dollárt folyósított minden adófizetőnek, illetve minden gyermek után plusz háromszáz dollárt a családoknak.

A kormány akkori intézkedésének sikere azonban nem volt egyértelmű, ugyanis a 130 millió érintett háztartás nem feltétlenül növelte költéseit, jellemzően inkább a bérleti díjak kifizetésére fordították, vagy félretették a kapott összeget – derül ki a National Bureau of Economic Research kutatásából.

Donald Trump elnök azonban látszólag más irányt választana, ugyanis hétfői beszédében szja-csökkentést sürgetett a kongresszustól.