Ki a világ leggazdagabb bűnözője? Íme az esélyesek!

Elemzések2018. márc. 10.Növekedés.hu

Sokféleképpen rangsorolhatóak a világ legvagyonosabb gengszterei. Lehet aktuális vagyon, lehet egykori csúcsvagyon alapján rangsorolni őket, ahogy az is izgalmas, hogy ki volt a történelem valaha élt leggazdagabb bűnözője. Ki a világ leggazdagabb bűnözője? Nem is olyan egyszerű kérdés. Hiszen a vagyonok bűnös eredete önmagában magyarázatot ad arra, hogy ezekről a pénzekről nincsenek hiteles összesítések. A legtöbben igyekeznek rejtegetni mesés gazdagságukat, ahogyan saját magukat is, de persze mindig akadnak hivalkodó, a vagyonukkal nagyon feltűnően büszkélkedő alakok is.

Metodika

A listát sokféleképpen össze lehet állítani. Hiszen például mi a teendő, ha egy amúgy legális üzletágban működő milliárdost elkapnak valami fehérgalléros esettel, például adócsalással, akkor már ő is ide sorolható? Valószínűleg nem. Nem gondolnánk, hogy amennyiben Jeff Bezos (Amazon) jogerősen megbukna egy adóügyben, vagy ha egy focista, Luka Modric hamis tanúzás, Lionel Messi adócsalás vétségében bűnösnek bizonyulna, akkor rájuk már gazdag bűnözőként kellene tekintenünk. Más a helyzet, ha valaki ugyan üzletembernek álcázza magát, de azért alapvetően csak egy bűnöző volt, erre jó példa a brókerpiramist szervező Bernie Madoff, aki még él, így lehetne a világ egyik legvagyonosabb bűnözője, de hivatalosan már nem lehet semmije, és örökre börtönben marad.

A múlt sztárjai

Ha történelmi távlatokból nézzük, akkor legendás nevek bukkannak fel. A maffiafőnök Al Capone, vagy a későbbi neves Kennedy-család feje, Joseph Kennedy, aki a szesztilalom idején alkoholból szerezte vagyonát. Később főleg dél-amerikai kábítószer-császárok voltak képesek felfoghatatlan, dollármilliárdos vagyonokra szert tenni.

Escobar a csúcstartó

A kolumbiai Pablo Escobar lehetett minden idők leggazdagabb bűnözője, ő a sok drogpénzből voltaképpen párhuzamos államot működtetett Kolumbiában, sok híve is volt, mivel igyekezett segíteni a környék szegényein is.
Róla azt tartják, hogy akár 30 milliárd dollárra is rúghatott a vagyona, mindenesetre egyszer felajánlotta a kormánynak, hogy kifizeti Kolumbia 10 milliárd dolláros államadósságát, csak országa ne kössön kiadatási egyezményt az Egyesült Államokkal.
De olyan legendák is vannak, hogy amikor lusta volt kimenni tűzifáért, akkor a közelében levő sokmilliós dollárköteggel fűtötte be a kandallóját. Ám ő már nem él, egy hosszú harc után a kormányerőkkel vívott háború végén elhunyt.

További drogbárók

A kolumbiai Cali, vagy Medellin városához köthető kartellekből még sokan kerülnének fel a történelmi csúcslistára, de voltak nagyon gazdag drogbárók Mexikóban, Indiában, az Egyesült Államokban és Burmában is, csakhogy a zömük már vagy nem él, vagy legalábbis vagyontalanítva ül egy amerikai börtönben.
Érdekesség, hogy a különböző nemzetközi „milliárdos bűnözők” listáin egy hölgy is szerepel, Giselda Blanca, a fekete özvegy egy sokszoros gyilkos drogcsempész volt, akiről úgy tartják, hogy 2 milliárd dollárt bűnözött össze.
De sok más latinos név is van a listákon: Rodriguez, Ochoa, Fuentes, közöttük még olyan is akadt, aki plasztikai műtétekkel próbálta elkerülni az amerikai hatóságok fokozott figyelmét. Nem sikerült neki. Régiónkból nem sokan tudtak ekkora vagyont szerezni, bár olyan lista is akad, ahol a Magyarországon is megfordult Szemjon Mogiljevics (Szeva bácsi) is az éllovasok között van.

Az amerikai gengszter

Van azonban egy amerikai gengszter, aki szabadlábon is van, nagyon gazdag maradt és igazi celeb is lett. Frank Lucas akkora sztár lett, hogy Ridley Scott még Denzel Washington főszereplésével filmet is készített róla, a 2007-es film címe Amerikai gengszter. A ma már 87 éves milliárdos végigjárta a gengszter-szamárlétrát, de amikor nagymenő lett, alapvetően az Egyesült Államokba csempészett drogot, az volt a modellje, hogy elment az ősforráshoz és Vietnamban, illetve Burmában egy helyi drogkirállyal szövetkezve vásárolta fel az ópiumot.
Akkora profitot szerzett, hogy fénykorában napi egymillió dollárt keresett.
Ahhoz képest, hogy elképesztő börtönbüntetéseket próbáltak kiróni rá, életének csak egy kisebb szakaszát töltötte rács mögött. Ma már valóban visszavonult, ami nem csoda, hiszen tolószékbe kényszerült. A különböző milliárdos gengszterlisták állandó résztvevője, sokszor csak kisebb, 50 millió dollár bizonyítható vagyont tulajdonítanak neki, de akad olyan lista, amely szerint messze ő a leggazdagabb ma is!