Letarolta a szabadalmi piacot a Huawei

Hírek2018. márc. 10.Növekedés.hu

Szabadalmak száma tekintetében Kína évek óta vezető helyet tölt be a világban, és tavaly a Huawei lett az első kínai cég, amely először az európai lista élén végzett 2400 szabadalmi bejelentésével. Az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) friss jelentése szerint Európában tavaly összesen közel 166 ezer szabadalmi kérvényt nyújtottak be, ami négy százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

Forrás: EPO

Számos Huawei termék több szabadalomból áll össze: a Huawei P10 okostelefon például több ezer olyan technológiát alkalmaz, amelyek a félvezetőkhöz, a vezeték nélküli technológiához, az alkalmazásokhoz, vagy a képernyő-megjelenítéshez kapcsolódó szabadalmakon alapulnak. "A Huawei nagy hangsúlyt fektet a kutatás-fejlesztésre, ezért a szabadalmak ekkora nagy száma természetes" – nyilatkozta Dr. Song Liuping, a vállalat alelnöke és jogi igazgatója.
"A szabadalmaink száma a jövőben tovább nőhet, köszönhetően többek között annak, hogy egyre nagyobb mértékben veszünk részt az olyan következő generációs telekommunikációs szabványok beindításában, mint amilyen az 5G. A Huawei a szellemi tulajdonának védelme érdekében a jövőben is folytatja a szabadalmak előállítását és benyújtását."

Kínaiak nyújtják be a legtöbb szabadalmat

A Huawei év végéig 64 ezer szabadalmi bejelentést tett Kínában és több mint 48 ezeret más országokban. A Huaweinek 74 ezer elfogadott szabadalma van, amelyek 90 százaléka találmányi szabadalom. A szabadalmak abszolút száma tekintetében egyébként Kína évek óta vezető helyet tölt be a világban. A központi szellemi tulajdonjogi hivatalhoz 2015-ben 2,8 millió szabadalmi kérelem érkezett, amelyek közül 1,7 millió szabadalmat jegyeztek be, ez 31,9 százalékos növekedés 2014-hez képest. 
HAZAI ÉS KÜLFÖLDI SZABADALMAK SZÁMÁNAK NÖVEKEDÉSE NEMZETKÖZI ÖSSZEHASONLÍTÁSÁBAN (FORRÁS WORLD BANK, 2016)
A benyújtott szabadalmak száma (ezer darab) A bejegyzett szabadalmak számában különösen a hazai szabadalmak, még nemzetközi összehasonlításban is rendkívül dinamikusan növekedtek.

Lenyomják az Apple-t?

A hónap végén, pontosan március 27-én Párizsban mutatja be a cég az új telefonjait, név szerint a Huawei P20-at, a Huawei P20 Prót és a Huawei Lite-ot. Ha minden igaz, lesz egy Huawei P20 Porsche Edition is, amelyet 950 dollárért lehet majd megvásárolni. A P20 sorozatnál a mesterséges intelligencia lesz fókuszban, hisz a gyártó AI-t használ a fényképezésben, amellyel reményeik szerint lekörözik Samsung Galaxy S9 sorozatát. A Huawei meglehetősen magabiztos közelgő telefonjaival kapcsolatban, a cég vezérigazgatója a közelmúltban azt nyilatkozta, hogy
a P20 jobb lesz, mint az iPhone X, sőt azt is mondta, hogy rövid távon belül le fogják hagyni az Apple-t.
A cég 2005-ben kezdte meg működését Magyarországon, hazánkban hozták létre a kínai távközlési berendezéseket és szolgáltatásokat kínáló multinacionális vállalat külföldön legnagyobb ellátó központját.