Kína hatalmas mennyiségű orosz földgázt értékesít Európának - persze drágábban

Elemzések2022. szept. 21.HP

A gyengélkedő kínai energiakereslet ellenére Kína közel 30 százalékkal több cseppfolyósított földgázt importál Oroszországból most, mint egy éve. Ehhez jön még hozzá a vezetékes földgázimport. Kínát és Oroszországot összekötő Szibéria vezetéken 60 százalékkal több földgáz érkezett Kínába. A fölösleges földgázt Peking eladja az energiahiánnyal küzdő Európának. Ennek eredményeként Európa cseppfolyósított földgáz importja 2022 első hat hónapjában éves szinten 60 százalékkal nőtt, illetve a gáztározók töltöttsége 80 százalék közelébe emelkedett.

Kína, avagy a világ legnagyobb cseppfolyósított földgáz (LNG) felvásárlója tovább értékesíti LNG-feleslegének egy részét a gyenge belső energiaigény miatt – mutat rá a Financial Times elemzése.

Ez bőséges kínálatot biztosított az azonnali piacon, amelyet Európa a magasabb árak ellenére kiaknázott.

Ennek eredményeként Európa LNG-importja 2022 első hat hónapjában éves szinten 60 százalékkal nőtt a Kpler kutatócég szerint.

Az EU által megvásárolt 53 millió tonna meghaladja a kínai és japán LNG importot.

Európa megugró cseppfolyósított földgáz importjának köszönhetően 80 százalék közelébe ugrott az európai földgáztározók töltöttsége. Ez lényegében azt jelenti, hogy akár orosz földgáz nélkül is át lehet vészelni a telet komolyabb korlátozások nélkül.

Orosz földgáz

Oroszország jelenleg ötöd annyi földgázt exportál Európába, mint egy évvel ezelőtt. Ez egyúttal 40 éves mélypontnak felel meg.

Ezzel szemben Kína 28,7 százalékkal több cseppfolyósított földgázt importál Oroszországból most, mint egy éve. Ehhez jön még hozzá a vezetékes földgázimport. Kínát és Oroszországot összekötő Szibéria vezetéken 60 százalékkal több földgáz érkezett Kínába.

Ellentmondás

Kínában a zeró-koronavírus politika miatti lezárások és az ingatlanpiaci válság érdemben meggyengítik az energiakeresletet. Emiatt Kínának nem lenne szüksége ennyi földgázra.

Peking ennek ellenére agresszívan vásárol földgázt Oroszországtól, melyet aztán elad Európának.

Mindez hatalmas segítség a gázhiánnyal küzdő öreg kontinensnek. A lépéssel csökken Oroszország befolyása Európában, ugyanakkor Kína befolyása jelentősen megnő.

Kockázatot jelent másfelől, hogy vajon akkor is fog-e földgázt szállítani Peking Európába, ha a kínai gazdaság helyreáll és újra megugrik a kínai energiakereslet.