Kína ügyesen megkerüli az új amerikai vámokat

Elemzések2024. máj. 17.F. P.

Hat éve, hogy Donald Trump korábbi amerikai elnök megindította a vámháborút Kínával szemben. A kereskedelem egy része ügyesen megtalálta a megfelelő csatornát: Vietnam a köztes állomás. Most még inkább így lesz a héten bevezetett új vámok tükrében.

Az USA megemelte egyes termékek már amúgy sem alacsony vámját bizonyos termékekre, míg másokra a még 2018-ban kivetett vámok vonatkoznak továbbra is. 6 évvel ezelőtt Trump akkor elnök Kína évi 500 milliárd dolláros kereskedelmi többletét kifogásolta az USA-val szemben, most már más megfontolások is közrejátszanak.

Országot váltott a kereskedelmi többlet

Az USA-val szembeni kínai többlet valóban csökkent, csakhogy ennek nagy része átalakult vietnámi többletté. Vietnámnak tavaly 105 milliárd dolláros többlete volt az Egyesült Államokkal szemben, míg ez az érték 2018 előtt csak 40 milliárd volt. Vietnám így most a negyedik legnagyobb többletet felhalmozó ország az USA-val szemben Kína, Mexikó és az Európai Unió után.

Átmenő forgalom

Ami külön érdekesség: a Reuters szerint Vietnám kínai importjának volumene majdnem megegyezik amerikai exportjával, és a vietnámi kereskedelem szerkezetét vizsgálva a Világbank is arra jutott, hogy 96 százalékos egyezés van a kettő között, vagyis Vietnám nagyrészt továbbértékesíti az USA-nak a Knából vett termékeket, illetve ott összeszerelést vagy más munkafolyamatot végeznek azokon, így vietnáminak minősülnek már.

Vietnám mellett Mexikó

Ezzel a vámok lényegében megkerülhetők, a kínai kereskedők és gyártók nem kis része számára továbbra is nyitva maradt így az amerikai piac. Az USA-ba irányuló kínai import összesen 110 milliárd dollárral csökkent, ennek 60 százaléka most Vietnámon keresztül áramlik az Egyesült Államokba.

Így a tényleges csökkenés csak kicsit több mint 40 milliárd dollár, aminek nem kis hányadát Mexikó vette át. Utóbbi nem csak a vámoknak, hanem az ellátási láncok rövidítésének is köszönhető: sok kínai gyártó mexikóba helyezte termelés egy részét és az összeszerelést.

Látszólag mindenkinek megfelel

Vietnám szerepére mindennél jobban rávilágítanak az idei első negyedéves adatok: az USA 29 milliárd dollárért vásárolt árukat Vietnámból, míg Vietnám 30,5 milliárd dollár értékben importált Kínából. Eddig az amerikai kormányzat nem említette ezt a kérdés, noha nyilván tiszábban vannak vele. Ha persze ténylegesen nem is a kínai többlet zavarja a mindenkori kormányzatot, akkor ez mindenkinek jó megoldás.

Kényes termékek, várható lépések

Ugyanakkor egyes termékek esetében, melyekre az USA most különösen odafigyel, változhat a hozzáállás, pláne, hogy sok olyan termék van, ami nem kap hozzáadott értéket Vietnámban, mégis Made in Vietnam felirattal értékesítik őket. Ilyenek a napelemek vagy az alumíniumkábelek, melyeknek most megemelkedett a vámja, így nem kizárt, hogy ezek esetében Vietnámmal szemben is vámokat vezethetnek be, vagy más módon korlátozhatják ezek szállítását, például szigorúbban ellenőrzik, hogy van-e vietnámi hozzáadott érték.