Háború: óriási ukrán területek kerültek orosz kézre

Hírek2024. máj. 17.D.J.

Ez történt az ukrán háború 813-dik napján:

- Ukrajna csütörtökön közölte, hogy megpróbálja "stabilizálni" a frontvonalat Harkiv térségében. Moszkva 278 négyzetkilométernyi ukrán területet foglalt el május 9. és 15. között a Háborús Tanulmányok Intézetének (ISW) adatai alapján. Ez a legnagyobb területi nyereséget jelenti egyetlen hadművelet során 2022 december közepe óta.

A Guardian tudósítója azt írja, hogy Oroszország gyors előrenyomulása Harkivban komoly kérdéseket vet fel Kijev védelmi képességével kapcsolatban. A nyugati hírszerzés előre figyelmeztette Ukrajnát a támadásokról.

- Oroszországnak nincs elegendő ereje ahhoz, hogy nagyobb áttörést érjen el Ukrajnában, miután offenzívát indított a harkivi térségben - közölte csütörtökön Christopher Cavoli, a NATO Szövetséges Európai Erők főparancsnoka,

aki szerint az ukrán erők "hatalmas mennyiségű lőszert, rövid hatótávolságú légvédelmi rendszert és jelentős mennyiségű páncélozott járművet kapnak most".

- Ukrajna azzal vádolta Oroszországot, hogy a határ menti Vovcsanszk városában civileket foglyul ejtett és megölt, és mintegy 35-40 embert "emberi pajzsként" tartott fogva. "Operatív információk szerint az orosz hadsereg, amely megpróbálta megvetni a lábát a városban, nem engedte a helyi lakosokat evakuálni" - mondta Igor Klimenko belügyminiszter.

Elkezdték elrabolni az embereket, és pincékbe terelték őket.

Szerhij Bolvinov, a harkivi terület rendőrségi vizsgálati osztályának vezetője úgy fogalmazott: "Az oroszok egy helyen tartják őket, és tulajdonképpen emberi pajzsként használják őket, mivel a parancsnoki központjuk a közelben van".

- Volodimir Zelenszkij Harkiv városában katonai vezetőkkel találkozott, és elmondta: "A harkivi területen a helyzet általában véve ellenőrzés alatt áll, és katonáink jelentős veszteségeket okoznak a megszállóknak. A térségben azonban továbbra is rendkívül nehéz a helyzet. Megerősítjük egységeinket".

- Az elhúzódó légiriadót pénteken kora reggel feloldották a harkivi terület nagy részén. A regionális kormányzó, Oleh Syniehubov szerint legalább öt drón csapott le Harkivra. A Suspilne közszolgálati műsorszolgáltató szerint Harkiv városában több mint 16 és fél órán át volt érvényben légiriadó,

ami a leghosszabb, amit a háború kezdete óta regisztráltak.

- Az Egyesült Államok szankciókat jelentett be két orosz magánszemély és három orosz vállalat ellen, mert elősegítették az Oroszország és Észak-Korea közötti fegyverszállításokat.

- Kim Jo-dzsong, az észak-koreai uralkodó, Kim Dzsongun nővére tagadta az Oroszországgal folytatott fegyvercserét - jelentette a KCNA állami média. Az ENSZ szankciókat felügyelő megfigyelői azonban megállapították, hogy a Harkivban landolt egyik rakétatörmelék egy észak-koreai Hwasong-11 sorozatú ballisztikus rakétából származik. Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerint Oroszország

már több mint 40 észak-koreai gyártmányú ballisztikus rakétát vetett be Ukrajna ellen.

- A Nemzetközi Valutaalap a következő hetekben új ukrajnai missziót indít, hogy értékelje 15,6 milliárd dolláros hitelprogramját és a legutóbbi gazdasági fejleményeket - közölte Julie Kozack, az IMF szóvivője. A misszió felülvizsgálja az IMF elemzését Ukrajna adósságának fenntarthatóságáról. "Az ukrán gazdaság figyelemre méltó ellenálló képességről tett tanúbizonyságot. Bár a kilátások továbbra is kivételesen nagy háborús bizonytalanságnak vannak kitéve".