Kínos részletek derültek ki Kanye West és az Adidas botrányos üzletéről

Elemzések2023. okt. 30.P.F.

Kanye West hip-hop művész és vállalkozó az évek során számtalan sikeres projektet hozott létre, köztük az Adidas által gyártott Yeezy cipőket. Ám nemrégiben a New York Times súlyos állításokkal rukkolt elő West viselkedésével kapcsolatban.

Tavaly októberben úgy tűnt, hogy West és az Adidas közötti partnerség véget ért, de a New York Times kutatása azt mutatja, hogy a kapcsolat már jóval korábban komoly problémákkal terhelt volt - írja a Marketwatch.

A Times által készített hetekig tartó vizsgálat arra a megdöbbentő tényre világított rá, hogy West radikálisan elutasította az összes tervezői ötletet, amit az Adidas csapat mutatott be neki. Ehelyett a művész horogkeresztet rajzolt egy vázlatra, ami sokkolta a jelen lévő németeket. A találkozó helyszíne Nürnberg közelében volt, ahol a Harmadik Birodalom vezetői közül néhányan híresen vádolták emberiség elleni bűnökkel.

West tovább élezte a helyzetet, amikor azt mondta az Adidas egyik zsidó menedzserének, hogy csókolja meg Adolf Hitler portréját, és elmondta, hogy csodálja Hitler propagandahasználatát és parancsát.

Emellett pornót is bevitt a munkahelyére, durva szexuális megjegyzéseket tett az üléseken, és még arra is kényszerítette az Adidas vezetőit, hogy pornót nézzenek egy találkozón manhattani lakásában.

A Times beszámolója szerint West gyakran sírt vagy dühös lett a találkozások során, ami nem segítette a partnerségük folyamatosságát. Egy alkalommal 2019-ben úgy döntött, hogy a cipőtervezési folyamatot Cody-ba, Wyoming államba helyezi át, és elrendelte az Adidas csapatának áthelyezését. Egy megbeszélésen, hogy megvitassák követeléseit a vezetőkkel, cipőt dobált a helyiségben.

Az Adidas igyekezett alkalmazkodni West viselkedéséhez, tekintettel arra, hogy a Yeezy márka jelentős értéket képviselt a vállalat számára, és nagy verseny zajlott az amerikai Nike márkával. A Yeezy eladások egyre növekedtek, és segítették az Adidas népszerűségét a fiatal amerikai vásárlók körében.

A menedzserek számára létrehozott "Yzy forródrót" nevű csoportos szöveges lánc segített a stressz csökkentésében, melyet West viselkedése okozott. Az Adidas megkönnyítette West üzleti feltételeit, és jelentős összegeket különített el marketingre és jogdíjakra.

Azonban 2022 októberében, miután West viselkedése nyilvánosságra került és a Yeezy eladások visszaestek, az Adidas hirtelen befejezte a partnerséget. Ez az összeomlás West nettó vagyonát is érintette, míg az Adidas megpróbálta eldönteni, hogy mit tegyen a Yeezy-termékekkel.

A végén úgy döntöttek, hogy azokat kiadják és egy részükből származó bevételeket jótékony célra fordítják, a maradékot pedig az Adidasnak irányítják.

Az Adidas hivatalos álláspontja szerint nem tolerálják a gyűlöletbeszédet és sértő magatartást, és ezért döntöttek a partnerség befejezése mellett, míg West nem volt hajlandó nyilatkozatokat tenni az ügyben.

Az Adidas számára az ügy hosszú távú következményekkel járt, de helyreállt a befektetői bizalom. West viselkedése azonban figyelmeztetés mindenki számára a vállalati partnerségek és a sztárok közötti együttműködések kockázataira, és rámutat arra, hogy a hírnév és a pénz nem mindig garantálja a sikeres együttműködést.