Kísértetkastély eladó!

Elemzések2019. dec. 22.D.J.

Ha egy házról elterjesztik, hogy szellemek lakják, akár az értéke 25 százalékát is elvesztheti.

A hazai ingatlanhirdetési portálokon régebben többször is feltűnt a balatonedericsi Fekete-kastély. Ennek az úri laknak a múltja igen csak sötét. Errefelé az első véres tragédia még 1912-ben esett meg, amikor egy gulyás féltékenységből megölte a szerelmét. Nem sokkal később az egyik szobában a ház ura végzett magával. Ezután öngyilkosságok egész sora vette kezdetét: a két háború között a kastély űrnőjének először a férje, majd az új vőlegénye ölte meg magát mikor kiderült, hogy az asszony nem hűséges.

A mutatós épülettel úgy tűnik nem tudnak mit kezdeni a tulajdonosok. A Veszprém megyei kastély lassan az enyészeté lesz. De azokat a házakat és kúriákat, ahol régen gyilkosság történt nem csak nálunk nehéz eladni. Ennek az egyik oka az, hogy a tragédiák színhelyeiről gyakran elterjed a hír, hogy kísértetek lakják be őket.

Egy amerikai ingatlanbecsüs Randall Bell szerint sok a babonás ember: ha felmerül a gyanú, hogy egy házban szellemek laknak, az ingatlan akár az értéke 25 százalékát is elvesztheti.Emiatt bármilyen meglepően is hangozzon, Amerikában jelenleg is érvényben van az a törvény, amely szerint ha egy házban kísértetek vannak, akkor erről feltétlenül értesíteni kell a vevőt.

A véres múlttól való félelem viszont nem csak a nyugati világra jellemző. A tapasztalatok szerint egy lakást, ahol gyilkosság történt, Hongkongban például már csak a korábbi ár 70 százalékáért lehet eladni. A tulajdonosok igazán akkor járnak a legjobban, ha „elátkozott helyekből” turisztikai attrakciót csinálnak. Az angliai Chillingham kastélyról például az üzemeltetői direkt azt terjesztik, hogy itt több holt kísért, mint az ország bármely másik nemesi rezidenciájában. Az épületben ma szálloda üzemel, a hotel honlapján pedig büszkén számolnak be az errefelé kószáló holt lelkekről. Fejenként 8000 forintért még külön szellem túrákat is tartanak az érdeklődőknek.

„Ezeket a történelmi épületeket nem könnyű fent tartani. A szellemek segítenek a marketingben. Nagyon érdekes tömegek térnek be – ebben az egészben ők tényleg hisznek”

– ezt már Lancashire szívében lévő, majd 500 éves Hoghton Tower egyik vezetője Elena Faraoni mondta el a Financial Times-nak. Ma már olyan utazási portálok is vannak, ahol külön számon tartják, hogy mely hotelekben lehet kísértetekre bukkanni.

A travelmyth.com összesen 75 ilyen szállót tart nyilván Európa-szerte.

De Amerika is igyekszik felzárkózni ezen a téren: azt a házat, ahol a XIX. század végén Lizzie Borden egy baltával megölte a szüleit például egy túra keretében átváltva akár 6500 forintért is lehet felkeresni. A házban pedig nem csak a gyilkosnak beöltözött személyzettel lehet fotózkodni, de szellemvadászaton is részt lehet venni. Igaz ezért az élményért már 15 ezer forintot kell leszurkolni.