Kolosszális földalatti alagutak és digitális időutazás - Avagy néhány fővárosi programajánló

Elemzések2020. aug. 20.D.J.

Budapesten rengeteg olyan remek kiállítás és program érthető el, amely jelenleg még nincs felkapva. Ezekből gyűjtöttünk össze most egy párat.

Időutazás a Várban

Cím: I. kerület, Lánchíd utca 23.

Történelmünk nem szűkölködik az izgalmas eseményekben. A fővárosunk ostromok és háborúk sorát élte át az utóbbi ezer évben. Ezek közül néhány most a szemünk előtt is meg tud elevenedni. A VR Tours csapatának hála a Várhegyen olyan speciális túrán lehet részt venni, amelyen a virtuális valóság szemüvegek megidézik nekünk az elmúlt korok hangulatát. Ha kíváncsiak vagyunk rá, hogy milyen lehetett a Palota környéke a középkorban, vagy a második világháborús ostromot szeretnénk biztonságban, de testközelből is megismerni, akkor erre most itt az esély. A túrák másfél órásak.

Flippermúzeum

Cím: XIII. kerület, Radnóti Miklós u. 18

A világ legnagyobb utazási platformján a TripAdvisoron, ez az egyik legnépszerűbb budapesti múzeum. Nem csoda: itt nem csak nézelődni lehet, hanem a belépőjegy áráért több mint 130 gépet ki is lehet próbálni. A jegyek teljes napra szólnak, így a felsorakoztatott flippereket akár órákig is el lehet nyüstölni. Mivel a hely gyerekbarát ezért alkoholos italokat nem árulnak, nyerőgépek pedig nincsenek kiállítva.

A tárlatban a világ legnagyobb flippergépe a Hercules is megtekinthető, ezzel viszont nem lehet játszani.

Hadtörténeti Intézet és Múzeum

Cím: I. kerület, Kapisztrán tér 2-4.

A múzeumoknak két nagy fajtája létezik. Egy részükben csupán a falon lógva vagy egy vitrin mögött árválkodnak a kiállított tárgyak, mindenféle különösebb körítés nélkül. Ha az adott téma nem tüzel fel minket akkor az ilyen helyeken könnyen elunhatjuk magunkat. Szerencsére épp ezért a modern tárlatokban igyekeznek élménnyé tenni a látogatást. Jó példa erre a régi Nándor laktanyában kialakított hadtörténeti múzeum, ahol a második világháborúval foglalkozó szekcióban például beleshetünk egy kibombázott lakásba. De képet kaphatunk arról is, hogy milyen egy lövészárokban állni. Ha már betértünk a múzeumba akkor érdemes a Fegyvertárat is felkeresni. Itt egy tárlatvezetés keretében a történelmi fegyverek másolatait a kezünkbe is vehetjük. Még azt is kipróbálhatjuk, hogy milyen felhúzni egy középkori sisakot.

Kőbányai pincerendszer

Cím: X. kerület, Bánya u. 37

A XIX. század végén Budapest valóságos építkezési lázban égett. A történelmi külvárosok ekkor nyerték el mostani képüket és ebben az időben húzták fel a város legtöbb nevezetességét, legyen szó akár a Bazilikáról az Operaházról vagy épp az átépített Mátyás-templomról. Azt a rengeteg mészkövet, amely az építkezésekhez kellett a mai Kőbányán termelték ki.

A fejtések egy óriási földalatti alagútrendszert hagytak maguk után. A járatok olyan hatalmasak, hogy egy időben még repülőgyártó üzemek is működtek itt.

A több mint 30 kilométernyi „pincerendszerbe” több vezetett túra is levisz minket. Az egyik ilyet a Budapest Scenes szervezi.