Közös gyártásról állapodott meg a Tungsram és az egyiptomi AOI szervezet

Elemzések2019. aug. 1.MTI

Kültéri világítási termékek és más innovatív megoldások közös gyártását kezdi Egyiptomban a Tungsram és az egyiptomi Arab Szervezet az Iparosodásért (AOI) vállalat. A Tungsram már az első világháborút megelőzően is rendszeresen szállított lámpákat Egyiptomnak.

A megállapodás szerint az AOI és a Tunsgram közös vállalatot hoz létre, és többszintű üzleti együttműködést alakítanak ki.

A legfontosabb projekttervben a kültéri világítási termékek előállítása szerepel, emellett az együttműködés kiterjed a világítástechnikai okosmegoldások, növényházi világítás (agritech) területére.Jörg Bauer, a Tungsram elnök-vezérigazgatója, aki nemrég lett Magyar Kereskedelmi és Iparkamarán belül működő Egyiptomi-Magyar Üzleti Tanács magyar elnöke, a közleményben úgy fogalmazott, a megállapodás aláírása a két szervezet hosszú távú kapcsolatának első mérföldköve.

A Tungsram már az első világháborút megelőzően is rendszeresen szállított lámpákat Egyiptomnak. A Tungsram S.A. d'Electricité 1922-ben nyitott meg Alexandriában, a leányvállalat központját később Kairóba helyezték át.

A két világháború között Egyiptom volt a Tungsram egyik legjelentősebb tengerentúli piaca. 1941-ben a Tungsram egykori vezérigazgatója, Aschner Lipót egy egyiptomi lámpa- és elektroncsőgyár megnyitását tervezte, de a második világháború miatt az építkezés nem valósult meg.

A háború után a Tungsram az elsők között az egyiptomi piacra tért vissza, az 1950-es években ez volt a legfontosabb afrikai piac a magyar rádiókészülékek számára. A következő évtizedekben a Tungsram nem csupán fényforrásokat és rádiócsöveket szállított Egyiptomnak, hanem vákuumtechnikai gépeket is, hozzájárulva ezzel az ország iparosodásához.

Az Arab Organization of Industrializationt 1975-ben alapították azzal a céllal, hogy technológiai alapú iparágakat honosítson meg az arab világban. 15 ezer szakképzett munkatársa révén a legkorszerűbb ipari technológiákkal dolgozik, modern laboratóriumokat tart fenn.

A Tungsram-csoport 2018 áprilisában magyarországi központú, innovatív, globális márkaként tért vissza a piacra a GE Lighting EMEAT fényforrásüzletágának és globális autólámpa ágazatának felvásárlásával.

A több mint 4000 alkalmazottat foglalkoztató vállalat termékeinek csaknem 93 százalékát exportálja. Leányvállalatot működtet 22 országban, 110 nemzetközi piacon van értékesítői hálózata. Magyarországon öt gyárat üzemeltet, 1600 beszállítóval dolgozik.

A Tungsram a világpiacon prémium kategóriájú, európai világítástechnikai márkaként van jelen, amely Magyarországon tervez, fejleszt és gyárt, és indítja el új üzletágait az okos megoldások, a beltéri növénytermesztés, alkatrész- és komponensgyártás területén.

Tavaly, működésének első, nem teljes évében a Tunsgram-csoport 65,25 milliárd forint nettó értékesítési árbevételt ért el.

Az árbevétel 92,9 százalék exportból származott, adózott eredménye 4,7 milliárd forint veszteség lett, amely illeszkedik a Tunsgram menedzsment terveibe, miután a cégcsoport jelentős beruházásokat hajtott végre. A befektetések megtérülését 2020-tól kezdődően várják.