Lesznek karácsonyi misék, de sok helyen hívek nélkül

Elemzések2020. dec. 22.H. É.

A koronavírus-járvány a hitéletet is alaposan átrendezte, és ez alól a karácsonyi szentmisék sem kivételek.

Az olaszországi járványügyi korlátozások, vagyis a 10 órától életbe lépő kijárási tilalom miatt a megszokottnál két órával korábban este fél nyolctól mutat be misét szenteste a katolikus egyházfő - közölte a Vatikán. Ferenc pápa a szokásos helyszínen, a Szent Péter-bazilikában pontifikálja a misét. A bazilikába legfeljebb száz résztvevőt engednek be, közöttük a hívőket előzetes foglalással.A vatikáni program szerint december 25-én délben Ferenc pápa a bazilikában mondja el ünnepi beszédét, majd karácsonyi Urbi et Orbi áldását adja Róma városára és a világra. Utóbbit a pápa a bazilikának a Szent Péter térre néző lodzsájára szokta elmondani, de Ferenc pápa már húsvétkor is a bazilika belsejében mondta el üzenetét. Így a téren elkerülik az esetleges tömörülést.

A pápai december 24-i miséje az interneten is követhető, emellett 21 órától a Duna World is közvetíti. A koronavírus-járványra való tekintettel Kárpát-medence szerte élőben közvetített szentmiséket ajánlanak a katolikus egyházmegyék főpásztorai. Ezeket mindenki nyomon követheti a katolikus.ma oldalon.

Miután Magyarországon a kormány szentestére, azaz december 24-éről 25-ére virradó éjjelre felfüggesztette a kijárási tilalmat, az éjféli misék is megtarthatók.

A Szent István Bazilikában Erdő Péter bíboros, prímás, érsek mutat be ünnepi misét, a kezdés időpontjáról, illetve az ünnepi időszak istentiszteletiről itt lehet friss információt kapni. A Bazilika honlapjának tájékoztatása szerint a szentmisék a járvány miatt nem látogathatóak de online bárki bekapcsolódhat a misékbe és liturgiába itt vagy a Bazilika facebook oldalán

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia november 9-én kelt közleményében már jelezte: a templomokat a veszélyhelyzetben is nyitva tartják, szentmisék is tarthatóak, de „csak a hatósági kijárási korlátozásokkal összhangban”.

Azt kérték, hogy aki betegnek érzi magát, ne menjen templomba.

A rendelkezés Magyarország latin szertartású egyházmegyéire érvényes, ugyanakkor az egyes megyéspüspökök, illetve a velük egyenlő elbírálás alá eső személyek ettől eltérő rendelkezéseket is hozhatnak.

A református egyházban a vallási közösségek maguk dönthetnek az istentiszteletek megtartásáról a kormány által kiadott biztonsági intézkedések figyelembevételével. A kommunikációs szolgálat  december 18-án keltezett közleménye emlékeztet:

a Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnökség azt kérte a református gyülekezetektől, hogy csak ott tartsanak templomban istentiszteletet, ahol be tudják tartani a koronavírus-járvány miatti biztonsági előírásokat.Megfogalmazásuk szerint ez azt jelenti, hogy istentiszteletet csak fertőtlenített, kiszellőztetett templomban lehet tartani, és a hívek között legalább négyméteres távolságot kell biztosítani. Az istentiszteletet alatt végig kötelező maszkot viselni. Az elnökség azt is javasolja, hogy csak előzetes regisztrációval engedjenek be híveket a templomba, ne forduljon elő torlódás, illetve ne rekedjen kint senki.

A karácsonyi úrvacsora osztásánál azt javasolják, hogy minden biztonsági előírást betartva, higiénikus körülmények között, nagy tálcára elhelyezett, kockára vágott kenyerekből és külön kelyhekből mindenki maga vegye el a szent jegyeket. Kérik, hogy mellőzzék a megszokott karácsonyi alkalmakat: szeretetvendégséget, betlehemest és gyermekkarácsonyt.Azokat a gyülekezeteket, amelyek nem tudják biztosítani a biztonságos kereteket, arra kérik, hogy ha lehetséges, tartsanak szabadtéri istentiszteletet, ha pedig ez sem lehetséges, akkor az online térben hirdessék Isten igéjét. A Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnöksége a döntést minden esetben a helyi lelkészekre, illetve a presbitériumokra bízza.

Az online térben, a televízióban és a rádióban nem maradnak igei táplálék nélkül a hívek. December 25-én, pénteken a Kossuth Rádió délelőtt 10 órától a Budahegyvidéki Református Egyházközség templomából közvetít istentiszteletet.

A Magyarországi Evangélikus Egyház Püspöki Tanácsa pásztorlevelet adott ki a gyülekezeteknek, ebből kiderül, hogy azok önálló hatáskörben dönthettek, hogy személyesen, vagy online tartják meg istentiszteleteket. Az egyes istentiszteletekről itt lehet tájékozódni.