Márciustól indulhat Magyarországon a fizetős koronavírus-oltás

Elemzések2021. feb. 6.D.J.

A Nemzetközi Oltóközpont nevű cég úgy látja, hogy pozitív forgatókönyv esetén akár március végén már el tudják kezdeni a pácienseik oltását.

Ahogy arról több ízben is írtunk: a Nemzetközi Oltóközpont nevű magáncégnél ötezer forint ellenében le lehet foglalni a koronavírus elleni védőoltást. Azokat, akik jelentkeztek a fizetős vakcinára tegnap tájékoztatta a cég, hogy jó úton haladnak a tárgyalásaik. Mint a szétküldött levelükben írják:

[…] több hetes előkészítés után munkatársaink elkezdték helyszíni tárgyalásaikat egy, az EU által engedélyezett COVID-19 vakcina gyártójával. A magán-egészségügyi beszerzésen túl alapvető célunk az is, hogy minél több vakcinához juttassuk a magyar államot is. További, harmadik klinikai fázisban levő vakcinák gyártóival is kapcsolatban vagyunk, mert azt szeretnénk, ha pácienseink hamarosan több vakcina közük választhatnának rendelőnkben.

A társaság úgy látja, hogy a legoptimistább forgatókönyv szerint a mostani tárgyalások eredményeképpen akár már március végén el tudják majd kezdeni a pácienseik oltását.

Bár azt kiemelik, hogy a lebonyolítással kapcsolatos oltási tervükre a hatóságok még nem bólintottak rá.

Mivel a helyzet roppant képlékeny ezért kiemelik: egyelőre nem tudnak konkrét oltási időpontokat adni. A korábban kiadott garanciához mindenesetre tartják magukat: vagyis az említett ötezer forintos előfoglalást bármiféle kérdés és kezelési költség nélkül visszautaljuk azoknak, akik náluk foglaltak oltást, de végül valami miatt mégsem akarnak élni a lehetőséggel.

Lezárult a vizsgálat

A Nemzetközi Oltóközpont nevű vállalattal szemben korábban fogyasztóvédelmi hatósági eljárás indult, mivel a vállalat neve megtévesztő volt. Nem volt egyértelmű, hogy a Nemzetközi Oltóközpont megnevezés valójában egy céget takar. Ez az eljárás lezárult.

Ahogy azt a kormányzati fogyasztóvédelmi portál írja: miután a hatóság kötelezte őket rá, a honlapján a társaság egyértelművé tette, hogy magáncégként működik.

A fejlécben most a Nemzetközi Oltóközpont alatt fel van tüntetve, hogy „magánegészségügyi szolgáltató”-ról van szó. A vakcina előfoglalási aloldal tetején figyelmeztető szöveg szerepel, amelyből közvetlen link mutat az ingyenes kormányzati oltásregisztráció címére.

A fogyasztóvédelem mindenesetre fokozott figyelemmel kíséri a cég működését, a továbbiakban is célzottan vizsgálja, hogy képes lesz-e eleget tenni a vállalásainak. 

Azt már a vizsgált cég írja, hogy a védőoltásra történő előjegyzési gyakorlatukat is alaposan vizsgálták. Mint írják: ezzel kapcsolatban egyetlen mondatnyi kivetnivalót nem találtak a kormányhivatal munkatársai.