Másfélszer többen igényelték a Diákhitel1-et, mint egy évvel korábban

Elemzések2019. aug. 10.MTI, Növekedés.hu

A szabad felhasználású hiteleknél 50, a csak képzésre fordítható hiteleknél 20 százalékos volt az emelkedés júliusban. Havi legfeljebb 70 ezer forint igényelhető. A kamat 0, illetve 1,99 százalékos.

Továbbra is nő a hallgatók hitelfelvételi hajlandósága a diákhitel konstrukciók rekordalacsony kamatozásának köszönhetően: júliusban másfélszeresére nőtt a szabad felhasználású Diákhitel1 új igénylőinek száma az egy évvel korábbihoz képest - közölte a Diákhitel Központ az MTI-vel.

A kizárólag képzési díjra fordítható Diákhitel2 felvételi aránya közel 20 százalékos növekedést mutat.

Mint írták, a Diákhitel Központ 2019. július 1-től történelmi mélypontra 1,99 százalékra csökkentette a szabad felhasználású Diákhitel1 kamatát. Az eddigi legalacsonyabb kamat érezhetően még népszerűbbé tette a diákok körében a hitelbírálat és fedezet nélkül, havonta maximum 70ezer forintig igényelhető hallgatói hitelt.

Magyar Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgatója szerint azért is rendkívül népszerűek a magyar diákhitelek, mert ellentétben a hosszas banki procedúrákkal,

a Diákhitel Központ termékei személyes megjelenés nélkül, otthonról, online is igényelhetők.

Az elektronikus szerződés népszerűségét jól mutatja, hogy ma már minden második hitelfelvevő hallgató él ezzel a lehetőséggel - tette hozzá.

Magyarországon az utóbbi három évben tapasztalt több mint 30 százalékos bruttó béremelkedés is hozzájárult ahhoz, hogy a diplomát szerző diákok az eddigieknél is könnyebben és gyorsabban, kevesebb, mint hét év alatt törlesszék a felvett diákhiteleket.

Azon diákok, akik 2019. szeptember 16-ig igénylik a hallgatói hiteleket, már október 15-én hozzájuthatnak a megigényelt összeghez,

mely a Diákhitel1 esetében a hallgató bankszámlájára, a Diákhitel2 esetében közvetlenül a felsőoktatási intézményhez érkezik - közölték.

Magyar Péter, a Diákhitel Központ igazgatója korábban úgy fogalmazott a Magyar Nemzetnek, hogy szeretnék, ha változna a fiatalok szemlélete, és nem az eladósodást látnák a kedvezményes hitelezésben, hanem

olyan extra támogatási lehetőséget, amit többek között lakhatásra vagy akár külföldi tanulmányokra is felhasználhatnak, hisz a diákhitel kedvező feltételeivel semmilyen más hitelkonstrukció nem tud versenyezni.

Nemcsak rekordalacsony (1,99 és 0 százalékos) kamatokkal segítik a hallgatókat, de gyermekvállalás esetén bizonyos feltételekkel akár a teljes tartozást is elengedik az édesanyáknak.