Érdekes fordulat: Kína váratlan helyről kapott támogatást a valutaháborúban

Hírek2019. aug. 10.Sz.A.

A kínai jüan nem alulértékelt, az árfolyam nagyjából megfelel a gazdasági fundamentumainak - véli a Nemzetközi Valutaalap, amelynek legnagyobb szavazati joggal rendelkező tagja éppen az USA.

Sem alulértékelt, sem felülértékelt a kínai jüan, az árfolyam tavaly nagyjából megfelelt a gazdasági fundamentumoknak a Nemzetközi Valutaalap értékelése szerint. Az IMF Kína-részlegének vezetője, James Daniel szerint ennek ellenére az országnak érdemes lenne "rugalmasabb árfolyam-politikát folytatnia, és ritkábban kellene beavatkoznia az árfolyam alakításába."

A valutaalap álláspontja szerint az USA-val vívott kereskedelmi háború feszültségei kockázatot jelentenek a kínai gazdasági és pénzügyi helyzetére nézve, és szükség lehet élénkítő programra a kormányzat részéről.

Az IMF értékelése ellentétes az amerikai állásponttal, holott az USA a legnagyobb szavazati joggal bíró tag a valutaalapban.

Az amerikai elnök, majd a pénzügyminisztérium a napokban hivatalosan is árfolyam-manipulátornak nevezte Kínát, amiért a 11 éves mélypontra hagyta gyengülni a jüant a dollárral szemben. A Reuters beszámolója szerint Steven Mnuchin pénzügyminiszter szeretné megnyerni az IMF-et, hogy segítsen "kijavítani" Peking tisztességtelen kereskedelmi előnyét, de a szervezet egyelőre nem válaszolt a kérésre.

A valutaalap értékelése szerint 0,8 százalékponttal csökkenhet a kínai GDP növekedés a következő egy évben, amennyiben az Egyesült Államok 25 százalékos pótvámot vet ki 300 milliárd dollár értékű kínai importra (a már meghirdetett 10 százalék helyett).

A vámemelésnek több negatív következménye is lehet, köztük olyanok is, melyek nem csak Kínát érintik, mivel az egész kínai keresletet is csökkenhet - véli James Daniel.

A már biztosra vehető, hogy a szeptember elsején életbe lépő

10 százalékos pótvám 0,3 százalékpontot vesz el a kínai növekedésből,

amely a második negyedévben amúgy is 30 éves mélypontra süllyedt, igaz ez még mindig éves szinten 6,2 százalékos növekedést jelent.

A negatív külső hatásokra jobban tud reagálni az ország, ha rugalmas a monetáris politikája, amely több eszközzel is támogathatja a belső keresletet - véli az IMF szakértője. A valutaalap ugyanakkor azon az állásponton van, hogy Kína nyisson meg minél több szektort a külföldi versenytársak előtt, és csökkentse az állam szerepét a gazdaságban.

A valutaalap vezeői arra is felhívták a figyelmet, hogy a kínai árfolyampolitikában több átláthatóságra lenne szükség, különös tekntettel a külföldi devizapiacokon végzet intervenciókra.