Megéri egyáltalán HBO Max-ra előfizetni? 

Elemzések2022. márc. 28.D.J.

Több mint két hete elindult a legújabb streaming szolgáltatás Magyarországon. Sorra vettük az érdemeit és a hiányosságait.

A világjárvány a fél világot rászoktatta az otthoni TV-zésre és most már hiába kezd kifújni a pandémia, a filmnézési szokásaink aligha fognak visszaállni. Túlságosan kényelmes, hogy otthon pár gombnyomással filmek és sorozatok ezrei között válogathatunk.

Mivel a nagy stúdiók előtt nyilvánvaló lett, hogy az online videótáraké a jövő ezért sorra öntik a pénzt a streaming szolgáltatások fejlesztésébe. Magyarországon idén a kínálat alaposan ki fog bővülni, hisz jön a Disney+ és a SkyShowtime is.

A fokozódó versenyben az HBO is felhúzta a kesztyűt: ebben a hónapban megújultak és a korábbi GO-t leváltották az HBO Max-ra.

Pro-kontra

Bár vannak gyengeségei, amelyekről majd még szót ejtünk, de szerencsére az HBO Max a legfontosabb elvárásnak megfelel: a filmek és a sorozatok gyorsan betöltődnek és a lejátszásuk akadás nélkül megy.

Ez talán a legnagyobb változás a GO-hoz képest.

A TV előtt mindenki relaxálni szeretne, a GO-nál mégis nyugalom helyett sokszor csak az agybaj lehetett úrrá a nézőkön. Ha egy filmet le kellett állítani, akkor sose lehetett tudni, hogy az újraindításnál simán tovább fog menni a film, vagy lefagy az egész alkalmazás.

Több rendszeren, Pest megyében és Budapesten is kipróbáltuk és mindenhol ugyanaz volt a tapasztalat: a HBO Max levetkőzte a GO gyerekbetegségét és úgy ment, ahogy az a nagy könyvben meg van írva. Akkor se jött zavarba, ha elkezdtük a nyelvet állítani vagy beletekertünk a kiszemelt epizódba.

Hasonló jókat tudunk mondani a menürendszerről is, amely nem csak roppant jól mutat, de könnyen is kezelhető.

Azért jár egy fekete pont, hogy a filmek címe a menüben hol magyarul, hol angolul van kiírva, ami bezavarhat a böngészésben. De úgy tudjuk, hogy az HBO dolgozik a lokalizáción, így ez a probléma minden bizonnyal hamar meg fog oldódni. Egy másik hiányosság kezelése is folyamatban van: a kínálatból kivonuló és a hamarosan érkező címek is külön össze lesznek majd gyűjtve a Max felületén, pont mint a GO-nál.

Ami a leginkább javításra szorul az a kereső. Szerencsére nem csak filmcímekre, hanem rendezőre vagy színészekre is kereshetünk.

Viszont tematikákra nem. Ha mondjuk a „klasszikus” szót bepötyögjük akkor két mese epizódot ad ki a rendszer, pedig a kínálatban vannak valódi klasszikusok is, mint amilyen a 2001: Űrodüsszeia, vagy a Bonnie és Clyde. Viszont az indulás óta láthatóan fejlődött a szisztéma, hisz a start napján például a Mátrix szóra nem jött elő az összes Mátrix film, míg most már ilyen gond nincsen.

hbo max nyelvek

Amiért óriási kár: a legnagyobb online filmes adatbázis az imdb pontszámai eltűntek a filmek és a sorozatok mellől. Így semmiféle mankó nincs, hogy általában az adott címet mennyire szeretik az emberek.

Ez egyébként is egy érzékeny pontja a streaming szolgáltatásoknak.

Nyilván egy üzemeltető se szereti, ha néhány tartalma mellett egy olyan pontszám szerepel, amely jelzi, hogy igazából azt a címet nem is érdemes megnézni. A Netflix ezt úgy orvosolta, hogy egy teljesen használhatatlan és értelmetlen arányszámot tett be mindenhová, amely valójában az ég adta világon semmit nem segít a választásban.

Azt biztosan tudjuk, hogy az HBO-nál készül egy értékelő rendszer, tehát ha kíváncsiak leszünk egy film vagy egy sorozat megítélésére valamiféle fogódzót fogunk kapni. Reméljük jobban működik majd, mint a Netflixes társa.

Ami a felhozatalt illeti: ezen a terepen szerencsére már a GO is erős volt, az HBO Max-on pedig csak tovább bővült a kínálat.

Mondjuk a mesék terén túl nagy változás nem történt, viszont az kifejezetten jól hangzik, hogy a Warner Bros. stúdió mozifilmjei 45 nappal a mozipremierek után már a Max-on fognak landolni.

A feliratok kezelése nagyban függ attól, hogy épp min nézzük az HBO Max-ot. Vannak platformok, ahol a méretét és a hátterét is állítgathatjuk a feliratnak, de például Xbox Series X konzolon nincsenek ilyen opcióink: mindenképp csak fehér betűk jelennek meg, ami nem túl előnyös az olyan jeleneteknél, ahol eleve minden fehér.

Tehát vannak apró hiányosságok, melyek annyiból most még elnézhetőek, hogy csak pár hete indult el a szolgáltatás és a finomhangolások láthatóan folyamatosan zajlanak.

Összességében viszont egy jól kezelhető, kiváló streaming megoldás lépett a piacra az HBO Max-al, amely kategóriákkal jobban működik, mint az elődje. Az egyik legnagyobb fegyvertény az HBO kezében pedig továbbra is az, hogy a tartalmak túlnyomó része el van látva szinkronnal.