Remek filmek, amelyeket máris meg tud nézni az HBO Max-on

Elemzések2022. márc. 12.D.J.

Szeretne a hosszúhétvégén filmezni? Segítünk a keresésben. A héten elindult HBO Max kínálatából válogattunk.

Az ifjú nyomozó

A 80-as és a 90-es években roppant népszerűek voltak azok a filmek, amelyekben egy gyerek göngyölítette fel a különféle bűneseteket. Ez a produkció kicsit tovább gondolja a régi idők családi filmjeit és felteszi a kérdést: mi lesz egy kis bűnüldöző zseniből miután felnő? A főszereplő régen gyerek-detektívként a város szenzációja volt. Azóta viszont kiégett. Felnőttként csak piti ügyekkel keresik meg. Alig bírja eltartani magát.

De egy nap beállít hozzá egy lány, aki megbízza élete első komoly ügyével: egy gyilkosság felgöngyölítésével.

Amolyan jóféle szatíra Az ifjú nyomozó. Ügyesen keverik benne a könnyed hangulatot a drámával.

Everest

A Mount Everest ormain több mint 300 hegymászó lelte a halálát. Ez a film két 1996-os expedícióról szól, amelyek annyi másikhoz hasonlóan, végül tragédiába torkolltak.

Az Everest még akkor is kellemesen meglepheti, ha esetleg sose érdekelte a hegymászás és a téma teljesen hidegen hagyja.

A készítők ugyanis hol megkapó emberi pillanatokkal, hol látványos tájképekkel végig nagyon ügyesen szövik a film történetét. Viszont a drámai végkifejlet biztos elveszi majd a kedvünket attól, hogy valaha is nekivágjunk a Mount Everestnek.

Acéllövedék

Mire Stanley Kubrick megjelent a saját vietnámi háborús filmjével addigra már egy sor díjnyertes mozi készült a témában. Elég csak A szakaszra, A szarvasvadászra, vagy az Apokalipszis most-ra gondolni.

Mégis tudott újat mondani erről az értelmetlen háborúról.

Az Acéllövedék legerősebb része az első cirka egy óra, amely bemutatja, hogy a kiképzés során, hogyan zúzzák darabokra a bakák egoját és miként okoznak nekik pszihés traumákat, még jóval azelőtt, hogy egyáltalán egy csatatér közelébe érnének.

Az Acéllövedék az egyik legjobb háború-ellenes film, ami valaha készült.

Jumanji – Vár a dzsungel

Előzetesen jelek egész sora utalt arra, hogy ez a film kolosszális butaság lesz. Hisz eleve egy remake-ről van szó. Vagyis egy kedvelt klasszikus újrájáról, ami ritkán szokott jól elsülni. Ráadásul a produkció mögött az a Sony Pictures állt, amely az utóbbi években egy sor középszerű mozival rukkolt elő.

Valahogy mégis sikerült nekik a bravúr és tető alá hoztak egy kellemes kis popcorn mozit, ami pont azt nyújtja amit kell: egy sor látványos kalandot némi humorral nyakon öntve.

Ha csak könnyed kikapcsolódásra vágyunk, akkor a Jumanji jó választás lehet.

A sztori tömören egy csapat gyerekről szól, akik véletlenül belekerülnek egy videojátékba.

Dűne

Mi a 2021-es év legjobb filmjei közé is beválogattuk Denis Villeneuve remek sci-fi adaptációját.

A készítők láthatóan őszintén rajongtak a témáért, amin dolgoztak, ez a lelkesedés pedig átjött a mozin is. Egy olyan kiváló látványfilm született, amely bizony ritka, mint a fehér holló. A Dűne a távoli jövőben játszódik, amikor nemesi házak viaskodnak egy zord sivatagi bolygó az Arrakis miatt.

Enélkül a planéta nélkül ugyanis ebben a futurisztikus világban nem lenne űrutazás.