Megtriplázódott a munkát kereső diákok száma

Elemzések2020. júl. 21.Bozay Gergely

A munkát kereső diákok száma megháromszorozódott a tavaly nyárhoz képest – nyilatkozta a növekedés.hu-nak Virág Viktor, a MADS – Márton Áron Iskolaszövetkezet igazgatósági tagja. Hozzátette: június második felében rekordot döntött a honlapjuk látogatottsága, napi közel tízezer egyedi látogatójuk volt. Vannak olyan szektorok, mint a vendéglátás, ahol drasztikusan csökkent a diákmunka iránti igény, mivel elsődlegesen mindenki a főállású munkavállalóinak akar lehetőséget biztosítani.

A koronavírus-járvány minden országban megnövelte a munkanélküliséget, ezért most a nyári munkára vágyó tanulók számára sem könnyű megtalálni a megfelelő lehetőséget, sok cégnél leépítésekre került sor.

Virág Viktor arról is beszélt, hogy a nyelvtudás előnyt jelenthet a felvételkor, leginkább a gyorséttermi, vendéglátós, turisztikai és gyakornoki munkáknál, egyes pozícióknál elvárás, az egyszerűbb fizikai munkakörökben viszont nincs relevanciája.

Közölte: jelenlegi információik szerint körülbelül 2000 – 2500 diák munkavégzésére számítanak a nyári hónapokban.

Kérdésünkre válaszolva elárulta, hogy

a bruttó órabérek jellemzően az 1.100 és 1.800 forint közötti sávban mozognak. 2020-ban az óránként fizetendő minimálbér bruttó 926 forint. Ez a minimum, ami a munkavégzésért jár. Egyes, mélyebb szaktudást igénylő munkakörökben, mint például a szoftverfejlesztés, azonban nem ritka 2000 – 4000 forintos órabér sem.

Jellemzően ismert cégekhez mennek a diákok.

Az árufeltöltés népszerű a tanulók, hallgatók között, mert nem igényel előképzettséget, és klimatizált üzlethelyiségekben történik a munkavégzés.

A cég szerint fontos tudni még, hogy a nagyobb városokban vagy azok közvetlen vonzáskörzetében lévő diákoknak könnyebb a helyzetük. Érdemes év közben is akár kisebb óraszámban dolgozni, mert a megrendelők elsőként az állandó diákoknak biztosítanak lehetőséget. A legtöbb diákmunka-közvetítő cégnél a weboldalukon be kell regisztrálni, majd ezt követően lehet jelentkezni az aktuális diákmunkákra.

Szülő engedéllyel, kizárólag iskolai szünetben, iskolaszövetkezet keretein belül az alsó korhatár a betöltött 15. életév.

16 és 18 éves kor között a Mt.-ben foglalt, kiskorúakra vonatkozó korlátozások figyelembevételével dolgozhatnak, 18 éves kor felett pedig minden korlátozás nélkül. Az iskolaszövetkezeti foglalkoztatás jellegéből adódóan a részmunkaidős foglalkoztatás a jellemzőbb és a teljes munkaidő tekinthető kivételesnek, de a nyári időszakban sokan vállalnak napi 8 órás elfoglaltságot igénylő  munkákat is – tette hozzá Virág Viktor. Felhívta a figyelmet arra is, hogy diák- és nyugdíjas munkát vállaló tagok szövetkezeti formában történő foglalkoztatása esetén a bruttó megbízási díjukat csak 15 százalék személyi jövedelemadó (SZJA) terheli a hatályos jogszabályok szerint.