Megszólaltak az MNB alelnökei – a harmadik negyedévre elérhetjük a járvány előtti GDP szintet

Elemzések2021. jún. 22.MTI

2021 második negyedévében kétszámjegyű lehet a növekedés. A gazdaság a harmadik negyedévben eléri a 2019 előtti teljesítményét. A jegybank ezzel párhuzamosan a kamatciklus elindításával a leghatározottabban lép fel az áremelkedés ellen. Az NHP Hajrá program sikeres volt, 60 ezer szerződést kötöttek, jelenleg 2900 milliárd forintnyi hitelt vettek fel a rendelkezésre álló 3 ezerből, így az a következő hetekben lezárulhat. A hitelmoratórium tavaly márciustól családok százezreinek jelentett mentőövet a járvány elleni védekezés kulcselemeként. Várhatóan augusztus végén, szeptember elején születik döntés a moratóriumban való további részvétel feltételeiről.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke azt mondta, hogy a jegybank elemzései szerint a magyar gazdaság gyors helyreálláson megy keresztül.

2021 második negyedévében kétszámjegyű növekedés lehet, a harmadik negyedévben eléri a 2019 előtti teljesítményét a gazdaság.

Az idei 6 százalék körüli növekedést 2022-ben 5,5 százalékos GDP-növekedés követi.

Közölte: a kamatciklus elindításával a jegybank a leghatározottabban lép fel az áremelkedés ellen.

Havonta hoznak döntéseket, az emelés az inflációs kockázatok kiegyensúlyozottá válásáig tart. A kockázatok most egyértelműen felfelé mutatnak - mondta.

Hitelmoratórium

Kandrács Csaba alelnök elmondta: Európában egyedülállóan a törlesztési moratórium csillapította a járvány miatti bizonytalanságot. Tavaly márciustól családok százezreinek jelentett kedvező lehetőséget, vagy mentőövet, a járvány elleni védekezés kulcselemeként. Augusztus végén, szeptember elején döntenek majd várhatóan a moratóriumban való további részvétel feltételeiről.

Abban maradni kizárólag a rászorulóknak érdemes. Mindenkit arra ösztönzött, hogy kezdjen el törleszteni. A moratórium előnyei akkor maximálisak, ha azt csak a rászorulók veszik igénybe - jelezte.

Azt javasolják a bankoknak, hogy a szerződésmódosítási díjat töröljék el akkor, ha valaki az előírtnál nagyobb összeg fizetésével folytatná a hitele törlesztését.

Jegybanki mérleg

Patai Mihály alelnök szerint a jegybank keddi új fejezetet nyitó, egyhangú döntése fontos volt a magyar gazdaság újraindítása szempontjából. A kamatemelési periódust követően ugyanakkor az MNB mérlegfőösszege bővülését meg kell állítani.

Az NHP Hajrá program sikeres volt, 60 ezer szerződést kötöttek, jelenleg 2900 milliárd forintnyi hitelt vettek fel a rendelkezésre álló 3 ezerből, így az a következő hetekben lezárulhat.

Fontos lesz újragondolni a folytatást - jelezte.

A Növekedési Kötvényprogram szintén sikeres, 71 kötvénykibocsátás történt 1400 milliárd forint értékben. Ezt a programot megtartják, fő funkciója a magyar tőkepiac építése - közölte.

Összegzés

Matolcsy György jegybankelnök összegzése szerint 2010-2019 között sikeres volt a "félidő", számos gólt lőtt az ország.

Viszont váratlanul bezavartak minket az öltözőbe, és bezártak

- folytatta, ez volt a járvány, most viszont kifutunk. Nem lehet a járvány után ott folytatni, ahol abbahagytuk. Tanulni kell a gyengeségekből - ismertette.

Javaslatai szerint helyre kell állítani a költségvetési egyensúlyt, úgy, hogy az államadósság szintje is csökkenjen.

A versenyképességet legalább 3 területen kell jelentősen növelni, az első a digitális átállás, azt követi a magyar egészségügyi rendszer megújítása, és a harmadik a felsőoktatás. Ezen a három területen kell a következő időben szintet lépni és teljesítményt emelni a jegybankelnök szerint.