Nemzetközi hitelminősítést szerzett az MVM, elsőként az állami vállatok közül

Hírek2021. jún. 22.Növekedés.hu

Az S&P és a Fitch nemzetközi hitelminősítő ügynökségek befektetési kategóriába sorolták az MVM Csoportot. A 100 százalékos állami tulajdonú vállalatok közül elsőként szerzett nemzetközi hitelminősítést az energetikai társaságcsoport.

Az MVM Csoport regionális terjeszkedési stratégiája részeként célul tűzte ki a nemzetközi hitelminősítésének megszerzését is. Az MVM sikeres csehországi akvizíciójával párhuzamosan indította el az értékelési folyamatot, a következő évek növekedési céljai megvalósításának támogatása érdekében.

A Standard and Poor's (S&P) és a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítők a releváns iparági módszertanuk alapján, egyebek mellett az MVM Csoport működési környezetét, stratégiáját, üzleti kockázatait vizsgálva alakították ki a holdinggal kapcsolatos hitelminősítésüket, és döntöttek a befektetési kategóriájú osztályzat megítéléséről. Az S&P BBB– minősítést, a Fitch pedig BBB minősítést adott az MVM Csoportnak.

A nemzetközi hitelminősítések alátámasztják az MVM erős üzleti profilját, vezető piaci pozícióit, stabil pénzügyi helyzetét, hiteles növekedési stratégiáját, egyben az MVM felelős gazdálkodását is igazolják

– hangsúlyozta Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter.

A befektetési kategóriájú hitelminősítések tovább erősítik az MVM Csoport hitelezőivel és üzleti partnereivel fennálló kapcsolatát, és utat nyithatnak a nemzetközi forrásbevonás irányába. Célunk, hogy az osztályzatok a jelenlegi kategóriában maradjanak, illetve középtávon akár még magasabb szintre kerüljenek

– tette hozzá Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A hitelminősítők a magyar állam, mint tulajdonos támogató szerepvállalását is elismerik, ugyanakkor az állami támogatás figyelembevétele nélkül, „standalone”, azaz önálló alapon is befektetési kategóriába sorolták a vállalatot. A Fitch „standalone” BBB besorolása megegyezik a jelenlegi magyar szuverén hitelminősítési besorolással. Mindkét osztályzathoz stabil kilátást rendeltek a hitelminősítők.

A közép-európai energiaipari vállalatok hitelminősítése jellemzően hasonló, vagy valamivel gyengébb az MVM Csoporténál. Az MVM a harmadik a magyar hátterű, illetve első a 100 százalékban állami tulajdonú vállalatok közül, amelyet a nemzetközi tőkepiacok által is elfogadott nagy nemzetközi intézetek minősítettek.

A két különálló „befektetésre javasolt” hitelminősítési kategória megléte fontos előfeltétele a nemzetközi tőkepiacok széleskörű elérésének, illetve az MVM Csoport kamatköltségei versenyképes szinten tartásának.