Megtudtuk, milyen sört isznak a hazai söripar vezetői

Elemzések2022. máj. 22.Dajkó Ferenc Dániel

Szívesen kóstolják a konkurencia termékeit, de a saját portfóliójukból is válogatnak. Fűszeres búzasört, apátságit, sőt kézműves sört is fogyasztanak. Nyitottak az újdonságok felé, de a hagyományos lager söröket is nagyon kedvelik. Van aki citromkarikát is tesz a búzasörbe, míg más az édes utóízt keresi.

Milyen sört isznak akik a söripar élén állnak?

Már csak napokra vagyunk a nyártól, de az időjárás már most is nyárias. Habár egész évben ihatunk sört, de a valódi szezonja ilyenkor kezdődik a malátából készülő italnak. 10 évvel ezelőtt még nem volt nagy kérdés, milyen típusú sört válasszunk, hiszen szinte csak lager sörökből állt a kínálat, de mára óriásira nőtt a felhozatal, amiből válogathatunk, hiszen a különböző gyártók folyamatosan jelennek meg az újabb és újabb termékeikkel. Érdekes azonban belegondolni, hogy milyen sört isznak azok az emberek, akik a hazai söripar élén állnak. A most 30 éves Sörszövetség által szervezett konferencián megtudtuk, hogy milyen sört fogyasztanak legszívesebben a sörágazat vezetői

Békefi Gábor, a Dreher Sörgyárak vezérigazgatója; Vuleta Zsolt, a Borsodi Sörgyár Kft. ügyvezető és kereskedelmi igazgatója; Pierre-Olivier Bergeron, az Európai Sörgyártók Szövetségének a főtitkára; Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének az igazgatója; Marcin Burdach, a Carlsberg Hungary Kft. ügyvezető igazgatója és Nikos Zois, a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. vezérigazgatója (balról jobbra)

Békefi Gábor - Dreher

Békefi Gábor, a Dreher Sörgyárak vezetője 1999 óta dolgozik az ital ágazatban és már 10 éve van a söriparban. Kedveli a sört és szívesen kóstolja a konkurencia termékeit is. Sokat lehet belőle tanulni – vélekedett. Nyitott az újdonságok felé, de a szívéhez legközelebb a hagyományos ászok sör áll.

Békefi Gábor, a Dreher Sörgyárak vezérigazgatója

Én alapvetően egy lager szerető ember vagyok. Szeretem a könnyed, gyümölcsös ízeket

-fogalmazott.

Elmondta, hogy a magyar fogyasztókhoz hasonlóan kifejezetten kedveli, ha van egy édes lecsengése a sörnek.

Nikos Zois - Heineken, Soproni

Nikos Zois, a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. görög származású vezérigazgatója elárulta, hogy a pályája során a borról váltott a sörre.

Görögországban nem túl fejlett a sörkultúra, de a Heineken révén sok ország sörkultúráját megismerhettem

-mondta.

Nikos Zois, a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. vezérigazgatója

Rendszerint az alapján választ sört, hogy milyen helyzetben fogja fogyasztani.

Én egy sörszerető ember vagy. Ha autózom 0,0-s sört iszok, egy focimeccsen pedig a könnyű világos lagert választom, de nagyon szeretem a német Weiß Biert és a kézműves söröket is

-húzta alá.

Marcin Burdach - Carlsberg

Marcin Burdach, a Carlsberg Hungary Kft. vezetője régóta dolgozik a söriparban.

Az első kalandom a sörrel 1992-ben kezdődött. Raktári munkás voltam egy sörgyárban. Ezután sokat képeztem, fejlesztettem magam, így jutottam el ide

-mesélte.

N, a Carlsberg Hungary Kft. ügyvezető igazgatója

Elmondta, hogy szereti a sört, szívesen fogyasztja, épp ezért nehéz arra a kérdésre válaszolni, hogy melyik a kedvence, hiszen ő is az előtte szólókhoz hasonlóan nyitott a különböző típusok felé.

Ha mégis kéne egyet választani, akkor egy fűszeres búzasör, az 1664 Blanc lenne az, egy kis citrommal – mondta, majd hozzátette, hogy délután biztosan iszik is egyet a nyárias időjárásra való tekintettel.

Vuleta Zsolt - Borsodi

Vuleta Zsolt, a Borsodi Sörgyár Kft. ügyvezető és kereskedelmi igazgatója 17 éve foglalkozik alkoholos italokkal. Kedveli az izgalmas söröket és nagyon szívesen kóstolja a különböző típusokat.

Vuleta Zsolt, a Borsodi Sörgyár Kft. ügyvezető és kereskedelmi igazgatója

Kedvenc sört nehezen tudna választani – mint mondta, hiszen általában attól függ, hogy milyen típus mellett dönt, hogy milyen alkalomból fogja fogyasztani. Érdeklik a konkurencia termékei, de a saját söreik közt is rendszerint megtalálja az épp megfelelőt.

Szívesen válogatok a portfóliónkból

– fogalmazott.

Pierre-Olivier Bergeron - Európai Sörgyártók Szövetsége

Pierre-Olivier Bergeron, az Európai Sörgyártók Szövetségének a főtitkára elárulta, hogy a sör iránti hozzáállását Belgium és a belga sörök formálták.

Franciaországból költöztem Belgiumba, ahol hihetetlen élmény volt számomra a belga sörkultúra megismerése. Ott láttam először, hogy a sört nagyon sokféleképpen lehet fogyasztani. Hogy mi a kedvenc söröm? Attól függ, milyen alkalomról beszélünk. Ha fel akarom frissíteni magam, például mozgás után akkor lágert, pilzenit fogyasztok. Azonban ha egy visszafogottabb eseményre megyek, akkor egy összetettebb strong beer-t, például egy Abbaye-t, belga apátsági sört választanék

-sorolta.

Pierre-Olivier Bergeron, az Európai Sörgyártók Szövetségének a főtitkára

Elmondta, hogy két évtizede csatlakozott a söriparhoz, így jól végig tudta követni a változásokat.

Akkor még másképp nézett ki a piac. Ekkor kezdték el újra felfedezni a sört a sörfőzdék

– fogalmazott.